Ние от ВМРО най-малко робуваме на егото си. Ако са засегнати, сме готови да се извиним, да водим разговори. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по повод декларация на НФСБ, че прекратява временно преговорите си с ВМРО за общо явяване на евроизборите.

По-рано днес в декларация НФСБ оповести, че прекратява преговорите с ВМРО за евроизборите.

За ВМРО въпросът за явяването на евроизборите е част от общия въпрос за единодействие и в парламента, и в управлението, и за постигане на реални резултати, коментира Веселинов.

Той призова партньорите да не се концентрират върху това кой ще води листата, а върху идеи. Всички обмисляме всички варианти, отговори той на въпрос дали е възможно ВМРО да се яви само. Ключово е да се разберем за работата, която имаме в парламента и в управляващата коалиция, категоричен бе обаче Веселинов. Ако вземем да си броим атаките, ще влезем във филм, в който не искаме. Основното са принципите, на които се сглобява едно партньорство, коментира той.

Веселинов обясни, че няма събиране на коалиционния съвет, нито на ПГ на "Обединени патриоти".

От своя страна лидерът на НФСБ заяви, че въпросът за явяване на евроизборите не е от значение за работата на коалицията.

 

Той уточни, че коалицията "Обединени патриоти"-ГЕРБ е за работа в 44-то Народно събрание и за участие в изпълнителната власт. Коалицията на трите партии НФСБ, "Атака" и ВМРО също е подчинена на определено коалиционно споразумение за 44-то НС и за участие евентуално в изпълнителната власт, то не е за евроизбори, не е за местни избори, добави Симеонов. "Не виждам защо трябва да се търси в евроизборите някакъв препъникамък или драма, който да разлюлее цялата държава", коментира той.

Самостоятелно явяване на предстоящия вот е абсолютно реална възможност за НФСБ, заяви Симеонов. Към настоящия момент заявяваме, че прекратяваме започнатите преговори за съвместно явяване на изборите с ВМРО до изясняване на проблемите, създадени от медийни изяви през последната седмица, каза Симеонов.

Вариантът "Обединени патриоти" да се явим заедно на евроизборите не е изключен, но има белези на разтрогване на брака, каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. 

"Поне осем месеца поставям този въпрос и вече реших да не го поставям, защото започва да излиза, че много настоявам. Започнаха да вървят такива слухове, че аз държа да водя листа, поставям условия и прочее. Затова престанах да поставям този въпрос", заяви още Сидеров. Той добави: "Както се получи - така". На въпрос дали ще излизат с обща листа, Сидеров заяви, че е разбрал от декларацията на НФСБ, че не искат да се явяват с ВМРО. "Това е тяхно право. Това хвърля някаква светлина", заяви още Сидеров.