Тези данни се съдържат в книгата на Роналд Кеслър "В президентските тайни служби", пише британският в. "Дейли телеграф", предаде БТА.
Някои от заплахите, отправени срещу Обама, станаха обществено достояние. Като например предполагаемият заговор за убийството му, замислен от расисти от щата Тенеси. Те планирали миналата година да оберат магазин за оръжия, да убият 88 цветнокожи, да обезглавят още 14 цветнокожи и после да убият и първия цветнокож президент в историята на САЩ.
В повечето от случаите обаче разкритите заговори срещу Обама са пазени в тайна, за да не подтикнат други хора да организират подобни заговори, пише авторът на книгата.
Според него в началото на тази година американското разузнаване получило информации, че сомалийските ислямистки милиции Аш Шабаб планират да нарушат реда по време на церемонията по встъпването в длъжност на Обама. Тогава тайните служби на Обама координираха действията на най-малко 40 000 агенти от 94 полицейски служби, военни и охранителни агенции. Въпреки тези безпрецедентни мерки за сигурност, обаче бяха допуснати крещящи пропуски, пише авторът на книгата. Така например 100 високопоставени гости на церемонията бяха пропускани през детектори за метали. След това обаче те вървяха известно време покрай обикновените граждани, преди да се качат в специално приготвени за тях автобуси. Тогава обаче те не бяха проверявани втори път и така онзи, който е имал намерение да навреди на Обама, лесно е можел да се смеси с ВИП гостите, за да убие президента.
Службите, грижещи се за охраната на президента (Secret Service), се грижат не само за охраната на първото семейство на САЩ, но и за охраната на вицепрезидента Джо Байдън, на децата му, на внуците му и дори на майка му. За да изпълнят тези допълнителни задължения, тайните агенти дори пропускат тренировките си за боравене с огнестрелно оръжие, фитнеса и други проверки на физическото им състояние. Тайните служби сега разполагат с половината от хората, от които действително се нуждаят, но искането им за увеличаване на персонала така и не е било чуто. Настояванията им за повишение на щата са били отхвърлени и с аргумента, че независимо, че са малко, тайните агенти ще се справят, точно защото са тайни агенти, разкрива книгата.