Парламентът забрани да се мести дирекцията по защитата на държавния интерес при международни арбитражни дела от Министерство на финансите в Министерство на правосъдието. Такова предложение имаше финансовият министър Асен Василев с проект на постановление на МС. С него се предвиждаше създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и приемане на Устройствен правилник, а вместо министъра на финансите, за арбитража трябваше да отговаря министърът на правосъдието.

Депутатите обаче го обявиха за намеса в правомощията на НС и погазващо Конституцията. За да пресече подобна стъпка, Народното събрание гласува решение, с което постанови дирекцията по арбитража да остане в МФ, където е била от 130 години насам, както припомни и правосъдният министър Атанас Славов.

Проектът беше предложен от Делян Добрев от ГЕРБ, но съвносители са също представители на ИТН и ДПС. "За" пресичането на възможността за преместване гласуваха пет парламентарни групи с общо 163 гласа "за", само 52 депутати от ПП-ДБ бяха "против".

Правосъдният министър Атанас Славов присъства в залата по време на дебатите и се опита да убеди народните избраници, че няма нужда да гласуват такова решение, защото бил получил вече обещанието на Асен Василев, че се отказва от това си намерение. Вместо това двамата решили да създадат междуведомствен съвет с участието на правосъдното министерство, и на финансовото разузнаване, който да следи спазването на правилата и стандартите по възлагането на арбитражните дела на съответните кантори, които получават заплащане от държавата.

Славов и Василев се разбрали тази дейност да остане под шапката на МФ, където е през последните 130 години.

"Така че моля ви да няма спекулации по темата, че някой имал интерес да разпределя тези пари между познати кантори или да сключва някакви сделки на тъмно. Не, всичко ще е ясно, всичко ще е прозрачно и ще се осъществява от служителите в рамките на МФ с експертната, методичната подкрепа на представителите в този междуведомствен съвет", заяви правосъдният министър. Депутатите обаче предпочетоха да приемат решението, а по време на емоционалните дебати се чуха обвинения в лобизъм по адрес на ПП, Лена Бориславова, Кирил Петков и Асен Василев в полза на близка до тях адвокатска кантора.

Снимка: БТА

По време на дебата от "Възраждане" и "Има такъв народ" коментираха, че става въпрос за "опит за брутална кражба" и за "лобистка поправка". По думите на Деян Николов в момента използваме световно известна фирма, която няма загубено дело, но управляващите искат да я подменят с прехвърлянето на делата на "някоя кантора, приближена до Лена Бориславова".

"Едно е да се опитвате да си правите оборот на кантори, съвсем друго е да жертвате два-три милиарда евентуални ползи от спечелени дела за държавата", коментира Николов.

"Каква кражба, беззаконие било, колеги, малко по-сериозно. Има предложение за реорганизация от едно министерство към друго, какви глупости говорите рано сутрин, събудете се", реагира Мирослав Иванов от ПП.

"Става въпрос за международни арбитражни дела, за които използваме международно известна кантора, която печели всички дела, сумата е около 4 милиарда. И понеже те ще свършат, много искат да сменят тази световна кантора и да прехвърлят до някоя кантора, приближена до Лена Бориславова. Сключваме споразумение за 1-2 милиарда, кантората си взима комисиона, правим това за няколко месеца и всички сме щастливи и доволни", отвърна отново Деян Николов.

Снимка: БТА

"Асен Василев искаше да направи една схема. Само че в бюджетна комисия се оказа, че Асен не беше се разбрал с Кирил и ДБ", добави той. И посочи, че от своя страна министърът на правосъдието не се съгласил с прехвърлянето на дирекцията при него, защото после отдолу щял да стои неговият подпис.

"Подозирам, че ГЕРБ ще гласуват против решението на собствения си вносител. Имаме едни около 4 милиарда, имаме световно известна кантора и опит за злоупотреба за няколко милиарда", обобщи той. После Цончо Ганев разказа какво е станало на председателския съвет сутринта и аргументира подозрението, че ГЕРБ може да се отметнат от предложението си.

Снимка: БТА

Кирил Петков лобирал точката да отпадне от дневния ред на НС с обяснението, че Асен Василев и Делян Добрев са се разбрали. Помолил и Бойко Борисов, който го пратил да се разбере с Добрев.

После Петков казал на Делян Добрев: "Хайде, моля ти се, оттегли точката, не е хубаво да правим така, нека да не се излагаме", продължи Ганев. "След което го помоли да излязат навън да се разберат, къде е - най-вероятно при Пеевски, да му носи джезве", довърши описанието на диалози депутатът от "Възраждане". "Ние сме на първите редове на театър, който разграбва държавата", обобщи той.

Наложи се председателят Росен Желязков да се намеси и да разкаже какво точно е станало. "Председателският съвет е формат, в който се обсъжда програмата", каза той. И уточни, че е имало предложение да отпадне тази точка, поради обстоятелството, че министърът на финансите казал, че няма да поддържа промените в устройствения правилник. "Това не намери подкрепа на председателския съвет", добави Желязков. И отбеляза, че нито Цончо Ганев, нито ИТН са присъствали на съвета.

Снимка: БТА

Самият Делян Добрев стана и декларира, че ГЕРБ няма да се отметне от предложението и ще подкрепи внесеното от него решение, като беше категоричен, че казусът е ясен и дебатите са излишни. Атанас Атанасов от ДБ заяви, че това решение е едно правно нищо, а Искрен Митев от ПП го нарече правен нонсенс.

"Чуждестранни инвеститори съдят страната, завеждат дела, съдебната дирекция в МФ печели от 15 дела и печели 15 пъти. Изведнъж "Промяната" решава, че тази дирекция трябва да бъде преместена в правосъдието", реагира и Драгомир Стойнев от БСП. "Надежда Йорданова прави промяна в ГПК, която не минава, но такава е волята на Асен Василев", добави той. "Не разбираме - когато една администрация работи, ние да я преместваме в друга, при положение, че всичките дела са спечелени от тази дирекция, не намирам никаква логика", заяви той пред залата.

"Преместването на арбитража по най-големите и скъпи дела не е първият корупционен опит на ПП на тази тема, големите юридически фирми са с нас, отдавна е този мерак комисионите да отидат към тях и крайно време беше да му се сложи край", констатира Гроздан Караджов.

Снимка: БТА

А Искрен Митев го атакува с обвинението, че е "символ на корупцията в работата на МРРБ". И го цитира, че е казал как ще се погрижи за неговите бебета, "понеже ние не ви ги дадохме да нахраните вашите бебета".

Снимка: БТА

Така спорът се прехвърли за кратко на магистралите.

"По мое време така наречените бебета не получиха нито една стотинка по инхаус процедурите, които от вчера се оказаха законни, оздравели са, а сега вие сте ги осиновили и бебетата ще взимат индексации по тези договори, допълнително едни 30%, кой тук се упражнява на тема корупция. корупционерите сте вие, питайте своя ръководител за неговия брокер, който обикаляше фирмите за комисиони. Вие ги храните в момента, индексации ще им наливате, за да остане да цокате и вие с бебетата", избухна Караджов, който по-рано прочете и декларация по въпроса за магистралите.

"Моля ви, по същество, за да не става толкова неонатален този дебат", призова Росен Желязков.

Снимка: БТА

А Тошко Йорданов разказа, че това е поне трети опит да се прехвърлят парите за арбитража на близка до ПП кантора и подкрепи думите си с разказ за заседание в кабинета на Кирил Петков в МС по времето на четворната коалиция.

"Спомени от близкото минало. Коалиционен съвет, на него присъства приятелката на приятеля на кирил петков, аз, Ива Митева... Лена се опитва да го пробута като предложение, Ива подскача един метър над стола и обяснява, че това е лобистко предложение. Лена тропа с краче, "Ива глей какво приказва". Кирил ме пита кво правим с Ива?", аз казах: "Ива е професионалист". Спряхме го това с тежък скандал, лобистко предложение, щото тая половинка в залата си играе. ГЕРБ са ви детска градина на фона на краденето, което вие си организирате през закони, просто на Лена не може да й се удържа, когато се размрънка на Киро, Киро мрънка на Асен и става това, което става", заключи Тошко Йорданов.

Кирил Петков заяви, че министърът на правосъдието се е изказал много ясно, че дирекцията остава в МФ и ще се направи междуведомствена комисия, за да има възможност за защита на България по най-добрия начин. Петков отбеляза, че като продължават спора, губят времето за гледане на бюджета.

Соцлидерката Корнелия Нинова също призова да се заемат вече с макрорамката на държавата, но не подмина дебатите. "Станахте свидетели на паралелните Българии - едната е отвън, пътували цяла нощ, дошли тук да чакат увеличение на заплатите със сто лева, и два часа и повече вие се карате помежду си кой да открадне 100 млн.", каза Нинова.