Депутатите отхвърлиха искането на "Възраждане" да бъде включено в дневния ред създаването на Временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски за оказван натиск от народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" да извърши определени действия. 

"Министърът заяви, че двамата депутати - Кирил Петков и Божидар Божанов, са оказали натиск да бъде прокарана обществена поръчка за 600 милиона, който след това веднага мина под охрана. Точно заради това искаме създаване на тази комисия, защото петното остава върху Кирил Петков и Божанов и колкото и да се правят, че няма такъв проблем, в обществото го има", заяви Цончо Ганев след отказа на парламента.

От "Има такъв народ" обвиниха БСП в договорки с управляващите заради това, че гласуваха с "въздържал се" при гласуване на предложената от "Възраждане" временна комисия.

"Какво е договорила Корнелия Нинова, кой натиска бутона в момента и защо изглежда тази партия в момента по този начин?", попита пред журналисти в кулоарите Станислав Балабанов от ИТН и добави: "Миналата седмица на председателски съвет, на който присъствах, се реши да се създаде временната комисия, която да разследва действията на МВР по отношение на протестите срещу БФС. Тогава и Делян Пеевски на този председателски съвет предложи и се закани да се създаде временна комисия, която да разследва атаките срещу Йоловски. Такова нещо обаче миналата седмица не се случи и аз си го обяснявам на база някаква договорка в сглобката".

"За нас, като български граждани, наистина беше важно такава временна комисия да се създаде, ние щяхме да я подкрепим, както подкрепихме и временната комисия, която да разглежда нещата, които се случиха по време на протестите. По наше предложение даже беше тези две временни комисии да са с председатели от опозицията", посочи още Балабанов.

Попитан какви са били коментарите на ДПС и ГЕРБ на председателския съвет за предложението за такава комисия, Балабанов отговори- "неутрални и мълчаливи". По думите му Петков и Делян Пеевски стояли един до друг и "леко с усмивка, леко с намигане, не коментираха темата". Той отбеляза, че всички се съгласили да я допуснат за гласуване. Според него гласовете на БСП са можели да наклонят в полза на това комисията да тръгне.

В отговор на въпрос за комисията за машинното гласуване Балабанов посочи, че е изискал доклади от външни експерти, които са работили в ЦИК, Информационно обслужване, Министерство на електронното управление, а институциите не ги предоставят.

Попитан дали ще предложат отново да има комисия, Балабанов отговори: "Ние ще предложим, но нека да видим ще има ли някаква подкрепа". Дори сме готови да предложим и председател от наша страна на тази комисия, да видим дали ще бъде подкрепена, добави той.

Междувременно в пленарната зала депутатите попълниха състава на шест постоянни парламентарни комисии.

Снимка: БТА

За член на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната беше избрана Милена Димова от ПГ на ГЕРБ-СДС. Иван Червенков от ПГ на ГЕРБ-СДС бе избран за член на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. С друго решение той бе освободен от комисията по труда, социалната и демографската политика, а на негово място влезе колежката му Милена Димова.

Ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред бе попълнено с Мюмюн Мюмюн от ПГ на ДПС, който стана неин зам.-председател.

Петя Ставрева от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) стана член на Комисията по транспорт и съобщения. Тя попълни състава и на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Снимка: БТА

В началото на парламентарното заседание от "Възраждане" излязоха с декларация, в която обявиха, че финансовият министър Асен Василев се готви да наруши Конституцията на страната във връзка с разпродажбата на Държавния поземлен фонд. 

"Министерство на финансите, в лицето на министър Асен Василев, се готви да извърши нарушение на Конституцията и поредното национално предателство. Ние от "Възраждане" се обявяваме категорично против това намерение и ще сезираме отговорните институции в това число и прокуратурата". Декларацията бе прочетена от Даниел Петров от ПГ "Възраждане" във връзка със земите от Държавния поземлен фонд. В декларацията се посочва, че финансовият министър Асен Василев е излъгал, че няма намерение за продажбата на земи от Държавния поземлен фонд с внесения за разглеждане в парламента Законопроект за държавния бюджет за 2024 г. Според "Възраждане" с продажбата на тези земи ще се даде възможност на определени лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния поземлен фонд.

От "Възраждане" категорично възразяваме срещу това намерение на Асен Василев и напомняме, че в Конституцията на България е написано, че държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и обществото, а земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото, се посочва в декларацията.

В текста се изтъква още, че с пускането за продажба чрез поименни компенсационни бонове на близо 700 хиляди декара земи от Държавния поземлен фонд с прогнозен приход от 340 млн. лв или над една пета от земята, която се стопанисва Министерство на земеделието, храните и горите, се ощетяват малките земеделски производители. Това е земеделската земя, с която се оземляват малките земеделски производители - това са пасищата, мерите, ливадите, които се използват от българските животновъди, каза Петров.

Той припомни, че на свой брифинг Асен Василев е отрекъл да има заложени такива приходи в бюджета за 2024 г. "Отрече и излъга. На въпроси на журналисти дали средствата не са заложени в бюджетната прогноза за 2025 г. , която е неразделна част от Закона за държавния бюджет - той отговори: нито в бюджета, нито в бюджетната прогноза за 2025 г. Но в бюджетната прогноза, която е публична, има приход от точно 340 млн. лв. , още по-интересното е, че има и становище от Министерство на земеделието, което е негативно", добави депутатът.

Миналата седмица в своя позиция от "Възраждане" посочиха, че Асен Василев има намерение да пусне за продажба земи от Държавния поземлен фонд и заявяват, че категорично възразяват срещу това. По темата вече реагираха с обвинения президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В кулоарите на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира комисията. 

Предложението за комисията "Йоловски" е част от рекет, заяви Нинова. 

Тя заяви, че гласовете на БСП не се продават и не се търгуват, както и че БСП не може да бъде използвана като параван или "някакво прикритие за рекета, който взаимно си организират партиите в сглобката и партии, които уж се правят на опозиционни".

Предложението за комисията представлява част от този рекет, които си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван, смята Нинова. По думите ѝ постоянно "отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят отстъпки". Тя даде пример с вота на недоверие, бюджета на здравната каса и с това, че въпросът за подуправителя на НЗОК "виси".

"Предложението за комисията "Йоловски" е част от този сбор от рекет, който си причиняват един на друг - едните да притискат Кирил Петков дали е изнудвал не знам си кого, другите да искат комисия за МВР, защото министърът бил неудобен, трети да искат спортният министър да си ходи, абсурд", коментира Нинова. Наши гласове за такова нещо няма да дадем, затова гласувахме "въздържал се", обясни тя.

Вече поискахме изслушване на Йоловски в комисията по корупция, отбеляза Нинова и обясни, че е било отказано и ненаправено, защото има заведено досъдебно производство и всички, които са участници в него, нямат право да говорят другаде, освен в прокуратурата и съда. Тоест, предметът на тази комисия е абсолютно кух, смята тя.