Съдия Владислава Цариградска е получила поредна порция заплахи срещу семейството, след като се е съгласила да бъде изслушвана пред временната комисия, която проучва дейността на групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса. Последната получила вчера и по думите ѝ заплахата гласяла: "Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне - и мъжът ѝ, и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира". Съдийката е уведомила МВР.

Това е поредната заплаха срещу съдийката, която огласява публично. "На 19 февруари бях предупредена, че мълчанието е злато и, ако не млъкна, ще ми изкормят гениталиите", каза Цариградска пред депутатите.

Цариградска попита, след като Мартин Божанов е мъртъв от 31 януари - кой я заплашва и кой иска тя да мълчи.

"Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие имате по-голямата задача да изчистите политическия чадър, съдебната власт е изпълнявала политически поръчки", коментира Владислава Цариградска по време на изслушването си.

Тя отбеляза, че въпреки заплахите от Мартин Божанов, не се е поддала на "мафиотския натиск" и е решила делото правилно, цитира я БТА.

Заседанието на комисията започна със скандал, след като и Цариградска, и гръцките бизнесмени, които се оплакаха от изнудване от Нотариуса - Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, отказаха да седнат до бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Тя също се яви на изслушване пред комисията. Цариградска размени реплики със зам.-председателката на НС Росица Кирова, която настоя изслушваният да седне на централно място, за да може да бъде виждан от всички страни в залата.

"Аз съм пряката жертва на организирана престъпност, свързана с корупция. Това, вие да ме поставите в прекомерна близост с лице, което подозирам, че има принос, беше причината да предява тази прищявка. Пожелавам ви да не изпадате в подобно положение, г-жа Кирова. Имам право да не бъда допълнително виктимизирана", каза Цариградска на депутатката от ГЕРБ.

"Имам достатъчно документални доказателства, че лично Невена Зартова е допринесла Мартин Нотариуса да придобие този демоничен образ, с осигуряване на прокурорски чадър над него", обвини Цариградска.

След краткия спор залата беше сменена, а Росица Кирова се извини на Цариградска с обяснението, че не е визирала конкретно нея, а всеки един оратор, който ще бъде изслушван от комисията. 

Йоаким Каламарис

Снимка: БТА

"Изказването ми няма да е много лицеприятно. Тази мафиотска структура се случва с политическо влияние, отказ на прокуратурата да разследва и със злоупотреба на СРС-та и съдействието на организираната престъпност", започна съдийката. На въпрос на Кирова дали ще назове замесени магистрати, отказа и обясни защо.

"Имената ги обявих пред съдийската колегия и не съм се поддала на мафиотския натиск. Няма да ви кажа имената на магистратите, защото ако почне публично разследване това крие рискове да се проведе истинско разследване. Смятам, че е прекалено опасно да се подхвърлят каквито и да е имена на действащи магистрати и мога да нанеса огромни вреди", каза Цариградска. По думите й дори да продължи упоритото прокурорско въздействие, все пак съдийската колегия може да направи нещо.

Тя изреди отново цялата фактология на нейното разследване и развоя на делото, за натиска, който й е бил оказван, за медийното очерняне, обвини прокуратурата, че не е предприела нищо по сигнала за престъпление, който е подала, като посъветва депутатите: "Може да изискате от Сметната палата вече изготвения доклад по КТБ, защото можете да проследите паричните потоци, отивали към медии и други публични фигури".

Снимка: БТА

Цариградска обърна внимание и на използването на СРС - комисията да провери какво се е случвало в Апелативния сепциализиран съд, защото само съдия Ушев е можел да разрешава използването им, каза тя.

"Дори съдийски кабинет, споделян от двама съдии, може да бъде под контрол 6 месеца. Злоупотребата със СРС-та позволява нечии любопитни уши да проникнат навсякъде и за съдиите да няма никаква тайна. Това е способ за разплитане на тази адска машина", препоръча тя на народните представители.

Упъти ги още, да проверят в първи отдел на ВКП, а и в Градска прокуратура колко преписки срещу магистрати е имало, как е приключило всичко, какво е кадровото развитие на тези магистрати.

Поинформирайте се какво е станало със следствените доказателства, каза тя и подхвърли, че сред тях може да е имало злато за 5 милиона. По думите й спецсъдът е нанесъл огромни вреди и дори след закриването му, е съсипал човешки съдби. "По време на протестите депутати са били контролирани не само със СРС-та, но са използвани и незаконни похвати", заяви още магистратът по време на изслушването. 

"Това е адска машина, защото Мартин Божанов, Пепи Еврото и държавният инструментариум разполага с най-съкровените тайни на всеки от нас. Моят апел е да намерите начин това да бъде ликвидирано, а не да се ликвидират държателите на тези банки и как нормативната уредба да бъде променена, така че никой да не бъде подлаган повече на тези механизми", обърна се Цариградска към комисията.

"Изключително горд съм, че има такива магистрати", каза Мирослав Иванов от ПП-ДБ и я поздрави за куража.

Снимка: БТА

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.