Над 100 социалисти начело с общинските съветници напуснаха БСП в Пловдив. Групата в местния парламент ще се казва вече "Алтернатива за Пловдив", съобщиха от пресцентъра на партийната организация в града под тепетата.

Общинските съветници Николай Радев, доц. Ангел Иванов, Добромира Тошева, Тодор Стоилов и инж. Йордан Василев също напуснаха пловдивската организация на БСП. Съветническата група "Алтернатива за Пловдив" ще отстоява автентичните леви ценности в местната политика, посочват от организацията в Пловдив. 

Заедно с тях напускат още 109 активни членове на партията в Пловдив. "След позорния съботен конгрес, социалистите масово заявяват, че БСП на Нинова не е тяхната партия. Купчината от заявления ще бъдат изпратени на "Позитано" 20, тъй като пловдивската централа не работи", пише още в съобщението.

"Не социалисти, а служители на едрия капитал напуснаха градската партийна организация", 

гласи пък позиция на Градския съвет на БСП-Пловдив относно напусналите членове на партията в града под тепетата.

"Благодарим им! През изминалата година те се самоотлъчиха от Българската социалистическа партия, години наред манипулираха редица партийни организации и по този начин подбираха делегатите, чрез които владееха организацията в Пловдив. Но всичко излезе наяве. Това са хора, които бяха избрани от листата на „БСП за България“ и с левите гласове в Пловдив. Те трябва да напуснат Общинския съвет на Пловдив, а не лицемерно да лъжат социалистите и пловдивските граждани", се казва още в позицията на Градския съвет на БСП-Пловдив. 

Напусналите за тях "отдавна не са част от социалистическата партия, защото най-висшият орган, Конференцията, вече се е разграничила от тях! Опитвайки се да отделят хора от БСП, те усетиха съпротива от нашите членове през изминалите дни. Техните души са продадени за лични и користни изгоди. Социалистическият идеал не е за продан! Гражданите на Пловдив ясно осъзнаха, че те не са съветници на БСП, а обслужват лицето Георги Тодоров Гергов и интересите на ГЕРБ". 

"Гласуваха за пробива на „Водната палата“, за зала „Строител“, за застрояването на 81 декара до „Гребна база“, както и за приемането на акциите на „Международен Панаир Пловдив“ АД, се изброява още в позицията, разпространена от пресцентъра на БСП.

"С последните свои действия дори временната комисия за установяване на всички факти, свързани с поемането на пълния контрол на Панаира, в официалния си доклад, изпратен до главния прокурор на Република България и Агенцията за държавна финансова инспекция, ги определи като съветници на Георги Гергов! Истинската левица в Пловдив не може да бъде сломена от хора, които го обслужват. Напротив, това е шанс за оздравяване и пречистване на партията в нашия град", категорични са градските съветници. 

Само преди ден и в пернишката организация се вдигнаха срещу Корнелия Нинова, като 50 членове, включително кметът Станислав Владимиров обявиха, че напускат БСП. Мотивът е несъгласие с ръководството на "Позитано" 20, което изключи 14 членове на партията в събота. До тяхното изключване пък се стигна след като голяма част от социалистите се качиха на сцената на зала 3 в НДК, искайки оставката на Корнелия Нинова, което конгресът на БПС прие за недостойно поведение. Сред изключените са Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.