Парламентът преустанови преждевременно работата си днес. Това стана, след като БСП поиска поименна проверка, от която стана ясно че не е събран необходимият кворум. При проверката се установи, че в залата и онлайн има 118 народни представители при необходими 121.

"Няма кворум, няма да продължим", обяви председателят на Народното събрание Цвета Караячнева от трибуната и обвини опозицията за това: "Дано БСП и ДПС да са доволни, които отсъстват от залата."

Поименната проверка беше поискана от левицата, след като от ГЕРБ предложиха удължаване на законодателната част на петъчното заседание до приемането на второ четене на промените в Кодекса на труда. С измененията се предлага двойно увеличаване на допустимия извънреден труд. От БСП възразиха, че за поредна седмица се "изяжда" времето за парламентарен контрол и поискаха проверка на кворума.

Цвета Караянчева заяви, че за пореден път опозицията не иска да се възползва от възможността за парламентарен контрол и умишлено саботира работата на Народното събрание.

"Погледнете се, какво е това нахалство?! Колегите, които са в клинично състояние, участват дистанционно, за да може вие да проведете парламентарен контрол. Срамно е. Дано БСП и ДПС да сте доволни", каза Караянчева и закри заседанието.

Така депутатите се разотидоха петъчно само след два часа работа, като успяха да приемат промените в закона за киното и за премахването на ДДС върху ваксините срещу коронавируса. Седем министри обаче не успяха да отговарят на депутатски въпроси в рамките на парламентарния контрол, какъвто днес няма да има.

Защо от БСП провалиха заседанието?

БСП съвсем умишлено провали заседанието на НС. Това призна на брифинг социалистът Христо Проданов. Причината е вкарана промяна в Кодекс на труда. С него обаче се отнемали права на работниците като се увеличава извънредния труд. Парламентарен контрол в последния месец няма, според Проданов.

Левите с парламентарни средства ще пазят българските граждани от безумията, които управляващите вкарват. За Надя Клисурска този кодекс е мракобесен. Българските работници са хора, а не роби, категорична бе тя. Категорично се противопоставяме на увеличаването на извънредния труд на 300 часа, категорична бе социалистката.

Българското трудово законодателство се връща в средновековието, убедена е Клисурска.