Нова среща се състоя между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в парламента.

Преговорните екипи се събраха на преговори в празничния ден, но отрекоха да са коментирали състав и сформиране на правителство.

Политиците от двете формации разговаряха в сградата на Народното събрание в продължение на няколко часа, а на излизане потвърдиха пред медиите, че са обсъждали само политики и приоритети, както и в деня преди празниците.

Няколко часа те водиха преговори за приоритетите в първата сесия на 49-ото Народно събрание.

"Обсъжданията бяха само за това каква е законодателната програма на тази сесия на парламента. Обсъдихме списъка от законопроекти, които ще поставим за обсъждане. Няма изненади. Не обсъждаме в този формат дали ще има правителство, какво ще бъде. Това не е наша работа", каза Николай Денков от ПП-ДБ, цитиран от Нова телевизия.

"Основните теми, които обсъждаме, са свързани със законодателната рамка и ангажиментите относно Плана за възстановяване, Шенген и еврозоната. Утре продължаваме работата. В сряда ще излезем с обща позиция", потвърди и Росен Желязков от ГЕРБ.

Самият той е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, но първите две формации, според резултата от вота, се отказаха да избират първия сред равните засега и отложиха гласуването, докато не се разберат по политики и приоритети. 

Той допълни, че вече внесените законопроекти от служебния кабинет ще бъдат разгледани.

Желязков не отговори на въпроса дали в сряда ще има избран парламентарен председател, като уточни, че тази тема не са я обсъждали по време на разговорите, защото е функция на изхода от преговорите.

В същото време, докато няма избран председател на Народното събрание, ръцете на президента остават вързани, защото Румен Радев няма как да пристъпи към консултации с партиите и процедурата с връчването на мандатите, както гласи Конституцията.