Това съобщи пред журналисти  Мартин Шулц, предаде БГНЕС.
"Ще отидем тримата заедно", посочи пред журналисти председателят на ЕП след разговор в Париж с френския президент Франсоа Оланд в навечерието на новата среща на върха на ЕС в Брюксел.

Мартин Шулц подчерта, че решението за това е било взето съвместно от тримата ръководители на ЕС.
"Кой от тримата ще произнесе речта в Осло на 10 декември?" - попита един от журналистите.
 "Не зная. За мен не е толкова важно кой ще говори. Важното е, че трите европейски институции ще бъдат там", отговори Шулц.

Присъждането на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз предизвика прилив на гордост и умиление у европейските лидери и вълна от сарказъм сред европейските граждани.
След първата вълна емоции по повод наградата обаче възникна спор на кой ще бъде връчена на официалната церемония в Осло на 10 декември.
От една страна, спорът беше между шефа на Еврокомисията Жозе Барозу, президента на ЕС Херман ван Ромпой и шефа на Европарламента Мартин Шулц. Според Лисабонския договор Съюзът се представлява от председателя на Съвета Херман ван Ромпой и от висшия представител за външна политика баронеса Катрин Аштън. Но Еврокомисията даде да се разбере, че председателят й Жозе Мануел Барозу е не по-маловажен представител на Общността.

От своя страна Мартин Шулц подчерта, че неговата институция е единствената, чиито представители са избирани пряко от гражданите и не може да бъде изключен.
Претенции за получаването на наградата изяви и премиерът на Кипър, чиято страна държи временното председателство на ЕС. В опит за компромис еврокомисарката Сесилия Малмстрьом предложи решение - в Осло да бъде изпратено по едно дете от 27-те страни членки и наградата да бъде присъдена на децата. Тази идея обаче не получи одобрение.

Преди години един американски политик иронизира Европейския съюз, като каза, че ако трябва да говори с лидера му, не знае на кого да се обади. Сега покрай "Нобела" става ясно, че е бил прав.