Скандалът с Иван Гешев и Борислав Сарафов прилича на сблъсък на лобита и групировки кой да овладее прокуратурата. Това коментира пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ главният прокурор не трябва да оставя нещата така - щом е казал едно нещо, трябва и да продължи.

Тя обаче беше категорична, че заявката на Мария Габриел да иска освобождаването на Иван Гешев е навлизане на политиката в съдебната система.

"Много грозни картини се разиграват и вчера, и днес. И тук ГЕРБ също сбъркаха според мен в подхода. Не може Габриел да излезе и да каже "моят министър ще иска оставката на Гешев". Не може така. Кой ще ѝ е министър? Къде е сега правителството на Габриел. Като говориш такива неща, мисли", попита риторично Нинова. 

Тя подчерта, че никой не е гарантирал, че кабинет на бившия еврокомисар ще бъде одобрен в парламента и ще срещне необходимата подкрепа, но подчерта, че депутатите трябва да си вършат тяхната работа - да се приемат законите за съдебна реформа и да се избере нов състав на ВСС.

"Г-жа Габриел не е нито е първият, нито последният, когото Бойко Борисов ще изгори в името на личната си цел. Той така ги употребява и захвърля в името на личната си цел, никой не му е давал гаранции, че тя ще стане премиер", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ разговорите за правителство са били загуба на време и имитация, а ГЕРБ са смятали БСП за параван и бухалка.

"Със или без Гешев, още преди той да излезе да говори, аз събрах изпълнителното бюро и взехме решение", посочи Нинова за избора да не подкрепят кабинет на Мария Габриел.

"БСП му трябваше на Борисов, защото не съм сигурна, че ГЕРБ знаят какво прави той, но трябваше първи път за бухалка, за заплаха и втори път като параван. Помните ли какво се случи в последните дни от преговори с ПП-ДБ? Борисов им каза "или сега веднага се съгласявате, или отивам на разговори с другите и с БСП". Тоест плаши с БСП, за да притиска ПП-ДБ", коментира още Нинова и добави, че е вероятно ще има отказ и от страна на ПП-ДБ, защото е имало опит от страна на Бойко Борисов да "увърти всички партии".

"Искахме да не се настоява за дефицит под 3%. Отговорът беше - "разбира се, приемаме вашето 4,5%". Влизат след нас ИТН, Тошко Йорданов започва да се кара "как може да се случи да слушате социалистите и само искат социална политика никакъв дефицит под 3%". Габриел - "разбира се ще, бъде под 3". Един час разлика от тези два разговора. Еди си кой иска дефицитът да е определен, друг главата на Гешев, те им я обещават. Това не са преговори за редовно и стабилно правителство. Това е имитация това, е опит всички парти той да ги увърти и да ги използва и след това да си прави каквото иска", каза Нинова.

Тя подчерта, че лидерът на ГЕРБ ще изпадне от позиция, в която всички отиват на разговори с него, в позиция, в която никой няма да иска да говори с него.