"Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, но какво би представлявала тази техника без хората, за които е предназначена?" Този въпрос постави лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на конференция "България в общата европейска отбрана", организирана от Центъра за изследване политиките в сигурността и отбраната и Фондация "Фридрих Еберт".

Председателят на БСП подчерта, че на последния КСНС се е коментирал недокомплектът в армията.

"Трудно се събират хора да постъпват в армията - заплащането е твърде ниско и социалните условия са лоши, за да привлекат нови и млади хора", посочи тя.

За Корнелия Нинова другият важен въпрос е за българската икономика в този процес.

"Нужно е ангажиране на българските фирми тук, в България, в процеса на модернизация и закупуване на техниката - говоря за така наречения офсет", обясни лидерът на БСП и даде пример с Румъния, където са постигнати високи проценти на участие на местни фирми. "Така ще се даде тласък на българската икономика и ще се създадат работни места", посочи тя.

Винаги сме били за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана

"Винаги сме заставали твърдо на позицията за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана, но в този контекст, в следващите месеци предстои обсъждането на представения вече проект за бъдещ бюджет на Европа за следващия програмен период", посочи председателят на левицата.

Тя призова присъстващите, със своя експертен потенциал, да се включат в дискусията и да се подпомогне правителството и българската страна за отговорна позиция по обсъждане на бюджета.

"Защото след Брекзит, изправени пред много предизвикателства в отбраната, в социалната политика, в икономиката, ще трябва да търсим съмишленици и сред другите държави членки, когато представим и своя национална позиция по този бюджет", обясни Нинова. Тя припомни, че се предвижда орязване на парите за кохезия, за селскостопанска политика, което вече е срещнало съпротива в някои държави в ЕС.

"Разбира се, вие знаете, че на КСНС при президента обсъждахме тези теми. Предстои министърът на отбраната да внесе през Министерския съвет в НС нов план за модернизация и закупуване на техника, който да обсъждаме и който е различен от приетия досега", каза тя.

"Уви, и по тази тема няма единомислие, включително и в правителството, тъй като в тригодишната прогнозна рамка на бюджета са заложени различни средства от това, което се очаква парламентът да обсъжда и да приема", обясни лидерът на БСП.

В конференцията участваха и директорът на ЦИПСО полк. о.р. Иван Иванов, Директорът за България на Фондация "Фридрих Еберт" д-р Хелене Кортлендер, съветникът на президента по отбраната и сигурността полк о.р. Илия Милушев, народни представители от левицата, бившите началници на ГЩ на БА-ген. Цветан Тотомиров, контрадмирал Румен Николов, ген. Симеон Симеонов, зам.-председателят на СОЗР ген. майор Васил Върбанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, началникът на отдел социална политика към Министерство на отбраната Манол Тенчев, офицери от резерва, бивши командири на военни формирования от БА, лидерите на 14 организации от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, членове на асоциациите на завършилите колеж по отбрана на НАТО в Рим, председатели на военно-патриотични организации и съюзи.