Ако БСП получи от президента третия мандат за правителство ще направи всичко възможно да състави кабинет, заяви пред Нова телевизия лидерът на партията Корнелия Нинова пред NOVA .

Правителство с третия мандат би било кризисно, но трябва да се направи опит, коментира тя възможността за съставяне на кабинет.

"Трябва да опитаме, като това, което декларират всички парламентарни групи - дайте да отделим това, което ни разделя, и да намерим това, което ни събира. Ще очакваме от всички предложения, ще преговаряме с всички, ще направим всичко възможно", каза Нинова.

От "Демократична България" вече заявиха, че, ако те получат третия мандат, биха се опитали да го реализират, но "не на всяка цена", както се изрази съпредседателят на формацията Христо Иванов. Предстои президентът да обяви на коя политическа формация ще връчи третия мандат за правителство. Преди това, в понеделник, от "Продължаваме промяната" ще информират официално държавния глава, че няма да изпълнят втория мандат, след като вчера не получиха достатъчна парламентарна подкрепа за своята проектодекларация с приоритети.

Пред bTV днес съпредседателят на формацията Кирил Петков заяви, че са готови да водят разговори по политики в рамките на третия мандат за кабинет, но не виждат особена вероятност той да бъде успешен.

"Много малка вероятност има за осъществяване, но никога не казваме никога. Нека да видим сега президентът на кого ще го даде. Ние сме готови да седнем с абсолютно всеки да говорим за политики", каза той.

Нинова посочи, че БСП не е гласувало "за" декларацията на "Продължаваме Промяната", защото между декларираните от ПП думи и действията им е имало противоречия.

"В документа предварително бяха заложени въпроси или теми, които те също така предварително знаеха, че няма как да подкрепим", допълни Нинова като уточни, че едно от тях е изпращането на военна помощ за Украйна. Тя все пак остава оптимист, че редовен кабинет ще има, но подчертава, че той трябва да има срок.

Според председателя БСП страната ни няма да успее да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 г., без това да предизвика сътресения.

"Ние искаме това да се направи разумно, бавно и с аргументи. Икономиката да не се срине и хората да не обеднеят още повече - това са нашите резерви по отношение на еврозоната", каза още Нинова.

Тя коментира и работата на служебното правителство. Според нея не може служебният кабинет да поема дългосрочни ангажименти. "Тяхната работа е да правят избори, а не политики и то такава агресивна военщина", подчерта Нинова. По думите ѝ войната трябва да бъде решена с дипломация.

Според нея президентът е превърнал в навик това да дава оценка на политически партии и на парламента.

"Постоянните нападки срещу партиите и парламента наливат масло в огъня на рушене на българската демокрация, на парламентарната република, на институциите", категорична е Нинова. Тя подчерта, че президентската институция не стои встрани от случващото се.