Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече договаряла с ПП взаимна подкрепа за кандидат-кметовете на двете формации на балотажа - в зависимост от това чия номинация стигне до втория тур. Това призна самата тя в кулоарите на парламента.

Нинова поясни още, че по места двете формации вече си партнират.

"За тези въпроси ще говорим с ПП на балотажи. Ако отиде наш или техен кандидат, сме говорили за това. Има някои места, където си сътрудничим и в момента. Имаме издигнати кандидати - независими, с инициативен комитет, които се подкрепят от няколко партии - включително и от нас и ПП. Нямаме с ГЕРБ, това да е ясно. Това е червената линия", коментира Нинова.

Червената линия на БСП пред партньорствата на местния вот се отнася само до ГЕРБ, акцентира тя.

"Последователно искаме да променим модела на ГЕРБ, както на национално, така и на местно равнище, ГЕРБ ни е основен опонент", добави Нинова.

Соцлидерката потвърди още, че кандидатът на партията за кмет на столицата ще бъде Ваня Григорова, издигната от БСП-София. Кандидатурата на синдикалистката обаче не беше утвърдена на последния пленум, на който БСП одобри 138 кандидат-кметове.  Социалистите приключват окончателно с номинациите на пореден пленум в събота, 16 септември, след като преди седмица ръководството подмени немалко кметски номинации, издигнати от местните партийни организации, и наложи свои фаворити.

Един от скандалите беше в Сливен, където Националният съвет на БСП отхвърли издигнатия от общинската конференция Минчо Афузов и номинира бившия кмет Кольо Милев, а лидерът на партията Атанас Делибалтов с още десетина социалисти напуснаха организацията. Въпреки това Афузов ще участва в предизборната надпревара с инициативен комитет. 

Идентичен беше казусът в Шумен, където местната партийна организация почти единодушно номинира Венцислав Венков. Той също беше отхвърлен от националното ръководство на БСП на пленума миналата събота, а вместо него беше утвърден бившият областен управител проф. Христо Христов. И Венков ще участва в кметския вот, вероятно с инициативен комитет. 

Така, на фона на традиционния дублаж на леви кандидати за едно и също кметско място, лидерът на БСП посочи, че приоритетно кметовете им ще работят за социална политика, създаване на общински предприятия, които да поемат комуналните услуги и ще имат особено внимание върху здравеопазването и образованието, особено в районите, където хората, са лишени от такива услуги.

"Всичките ни кандидати са с добро образование, с познания в определена сфера. Второ, административна култура, социална чувствителност и добра диалогичност", посочи Нинова и добави, че има кандидати за кметове, които номинират за седми път и съвсем млади такива.

Нинова изрази притеснение от това, че се очертават доста шарени общински съвети, което по думите ѝ "направи много труден диалогът и съставянето на мнозинства в тях". Тя изрази надежда това да не блокира работата на местната власт и да не доведе до корупционна търговия с цел създаване на временни мнозинства.