Соцлидерката Корнелия Нинова разкритикува президента Румен Радев заради изказването му от Солун, че ПП-ДБ, в противовес на факта, че ДАНС е отличена служба от САЩ, искат да отстранят ръководството на службата.

"Президентът Радев направи голяма грешка с изказването за посолството", коментира във Фейсбук Нинова. Според нея президентът бил "паникьосан, че сглобката може да му отнеме службите", поради което казал, че сегашното ръководство на ДАНС е получило награда " Джордж Тенет" от САЩ. И попитал ГЕРБ, ПП-ДБ срещу посолството ли са, като искат да го сменят.

"Двете страни, в жаждата си за овладяване на службите, си мерят силите през чуждо посолство. Сигурна съм, че американските ни партньори едва ли са доволни от факта, че ги употребяват във вътрешните си кални борби ГЕРБ, ПП-ДБ и Радев", констатира Корнелия Нинова.

"Но по-важно е, че и правителство, и президент, плашейки се един друг с посолствоТО, демонстрират отказ от национален суверинитет. Да пазиш или оправдаваш кадрово решение с чужда държава, е точно това. Ей, това е недопустимо и унизително за България и за българския народ", реагира лидерката на БСП.

В коментара си от Гърция Румен Радев каза още, че реформа не е, без да познаваш закона и естеството на работа на спецслужбите, да сложиш "наши хора от записа" да ги ръководят. Думите му бяха провокирани от намерението на управляващите да орежат правата му той да назначава шефовете на службите, както и да слеят разузнаванията под една шапка.