Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова обвини президента Румен Радев, че се възползва от казуса с Република Северна Македония, за да трупа рейтинг от родолюбието на българите.

"Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост. Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е парламентът", написа Нинова в профила си във Facebook.

Министърът на икономиката посочва, че отговорът на въпроса защо всяко предложение от Брюксел се изпраща в Народното събрание по темата за РСМ, е прост.

защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор.

"Защото в парламентарната република НС е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може, и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира", обяснява Нинова и отправя въпрос към държавния глава:

"Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо?"

По думите на лидера на БСП никой не заобикаля КСНС - това били внушения, но неговата функция била само за консултация, докато решенията на НС имали силата на закон и са задължителни.

"Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония:

Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?", пита още Нинова.

"Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост. И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата", пише на финала на публикацията си министърът на икономиката.

Малко по-рано пред журналисти държавният глава Румен Радев заяви, че "не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение - той не е куриер, а премиер".

Президентът посочи, че "Предложенията на Френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото".