Председателят на БСП Корнелия Нинова и членовете на Изпълнителното бюро на партията няма да подават оставки, въпреки че резултатът на социалистите постави нов негативен рекорд на изборите.

"Няма да подаваме оставка", отвърна Нинова на журналистически въпрос по време на първия брифинг на БСП след вота в неделя. Тя добави, че на заседание на Изпълнителното бюро е взето решение за свикване на Национален съвет следващата събота, където ще бъдат взети и конкретни решения.

След това Нинова отново подчерта, че "категорично няма да подаваме оставка" и настоя, че искането за оставка идва от хора, които са прогнозирали, че "БСП ще падне под бариерата, че няма да минем 4%".

На нов въпрос от журналист дали около 35 хиляди гласа спрямо предишните избори не са достатъчен аргумент да поема лидерска отговорност, тя отговори: "Реалисти сме. Оценяваме резултата като лош. Трябва да променим нещо. Ще вземем мерки, не сме си сложили розови очила".

От изборите на 4 април миналата година, когато БСП спечели 480 хил. гласа доверието в левицата пада на всеки следващ вот. На предсрочния вот на 11 юли партията беше подкрепена от над 100 хил. души по-малко. С почти още 100 хиляди беше сривът на резултата й на 14 ноември 2021-ва, а последните данни от изборите вчера сочат, че броят на гласовете е паднал до 232 738.

Нинова потвърди заявеното в изборната нощ, че няма ГЕРБ и ДПС няма да получат подкрепа от БСП, а "Възраждане" "не е опция". Въпреки че според нея "не е добре да има нови избори", тя се обяви и срещу евентуалното съставяне на експертен кабинет, защото той би бил "опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. Ние сме "за" да се носи лична отговорност, особено в трудни моменти".