Корнелия Нинова обвини нерегистриралите се в НС днес, че са спасили правителството и само са дали време на сглобката да си извиват ръцете.

"Колегите са доста изнервени - да се успокоят и да взимат разумни решения. Тези, които днес не се регистрираха и нямаше кворум, спасиха правителството, дадоха време на сглобката до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договорят кой на кого какво ще даде или отстъпи, за да продължи правителството или да падне", коментира лидерът на БСП пред журналисти в кулоарите на парламента.

Тя подчерта, че позицията на партията е ясна и категорична - "внасяйки вот на недоверие, ние искаме оставката на правителството". 

"Това, което става в парламента и в държавата, повече не може да се търпи. Техните разправии, неразбории, разпределяне на порции на власт, на икономически интереси блокират цялата държава. Народът не може да стои повече и да чака тяхното разпределение на парите и на порциите", категорична беше Нинова и продължи:

"Прочитаме в изказванията на ГЕРБ и ДПС едно и също нещо - страшно ги боли от това, че призивът на БСП "всички срещу ГЕРБ" на местните избори се случи. Всяко второ изречение на Борисов и Пеевски е "Варна, София" - изреждат градовете, където се обединихме срещу модела ГЕРБ".

По думите ѝ сглобката само вреди на държавата.

"Вече сме втората половина на ноември - нито данъчни закони, нито бюджет, пълен хаос. Изходът от това е вотът на недоверие да мине", посочи още Нинова.

Тя коментира и снощния футболен протест. 

"Искаме оставката на министъра на вътрешните работи. Това, което стана в София, е война, недопустимо и МВР не се справи", подчерта Нинова. На въпрос дали и спортният министър Димитър Илиев трябва да си подаде оставката, лидерът на БСП заяви, че не вижда причина това да се случи.

"Не виждам той какво отношение има към безредиците вчера", обясни Нинова.

Нинова потвърди още, че е получила покана от кмета на София Васил Терзиев за среща за преговори а приоритети за политиката на столицата и общината. Поканата е за утре в 11:30 часа в Столичната община, уточни Нинова и добави, че БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

Без ГЕРБ и ДПС не може да има кворум в пленарната зала, коментира и Георги Свиленски от БСП.

"Работата на народните представители е да присъстват в пленарната зала и да работят. Ние не подкрепяме правителството, инициатори сме на този вот. Ние не осигуряваме кворум, кворумът трябва да го осигурят ДПС и ГЕРБ. И за спекулациите кой е в опозиция и кой не - вижте в гласуването за дерогацията за "Лукойл", защото там е заровено кучето и там се вижда кой подкрепя правителството и кой не. Призовавам ги да си влязат в зала и да си гласуват. ГЕРБ и ДПС трябва да присъстват вътре, за да види целият български народ кой подкрепя правителството", каза още депутатът.