Лидерката на БСП Корнелия Нинова е спряла командировките на депутатите, за да не подсигурят нисък кворум с липсата си и по този начин да мине кабинетът на ГЕРБ-СДС с първия мандат и с премиер Мария Габриел. Това стана ясно от коментара на соцлидерката в кулоарите на Народното събрание.

Партиите препотвърдиха вече известните си позиции по първия мандат, а разговорите на номинирания министър-председател с политическите сили по състава на кабинета, все още не са започнали.

Корнелия Нинова е категорична, че по време на гласуването за правителството "Габриел" народните представители от левицата ще си бъдат по банките в пленарната зала. Тя вече прекрати участието си в преговори за властта и обяви, че няма да подкрепи кабинета.

"Винаги преди такава ситуация се пускат всякакви интриги и манипулации. Първата беше, че сме се договорили с ГЕРБ и вече правителството е готово - както виждате не е вярно. Сега втората е, че наши депутати ще подкрепят, не знам как - или с отсъствие, или с излизане от зала", коментира Нинова. И отсече, че това няма да стане. "Всички, които имахме някакви командировки, няма да ги осъществим", обеща Нинова.

Нинова даде пример със себе си - че самата тя е трябвало да замине за Германия, по покана на канцлера Шолц, но няма да пътува.

"Трябваше да съм на официално събитие, на годишнина на германските социалдемократи по покана на г-н Шолц", обясни лидерът на социалистите, цитирана от БТА.

Председателката на социалистическата партия коментира още, че ще участва в разговори за втория мандат с ПП-ДБ по същия модел на поведение, както при първия с ГЕРБ-СДС. И обясни при какви условия би подкрепила вторите. "Ако искат нещо сериозно, да не предлагат партиен премиер, готов кабинет, някакви там таблици с приоритети, преди да са ги обсъдили с тези, от които искат подкрепа", коментира Нинова. И добави - "като искаш подкрепа от някого и не ти стигат гласовете, първо седни да разговаряш, вместо да слагаш нещо готово на масата и да искаш натискачи на копчета".

"Засега сме казали, че няма да подкрепим първия мандат, че ще участваме в разговори с вторите, ще видим какъв ще е резултатът и тогава ще го коментираме", обобщи Нинова.

От ПП-ДБ още веднъж потвърдиха, че няма да подкрепят кабинета "Габриел". "Единственият шанс за България да не ходим на избори е във втория мандат", лаконичен беше Кирил Петков. От коалицията обещават да гласуват монолитно и да няма отцепници в техните редици, гарантира Николай Денков. "Няма какво да се очаква от нас. Очакваме да видим кабинет в първия мандат", заяви Николай Денков в кулоарите. Той коментира евентуални конституционни промени. "Ако ще работим с втория мандат, това ще бъде част от целия разговор - как ще бъде сформиран кабинетът, каква подкрепа ще има. Ако ще има кабинет с първия мандат, пак ще има такъв разговор за тези промени, но той ще бъде в друг контекст, коментира още акад. Денков.

Според лидера на "Възраждане" изходът са нови парламентарни избори.

"Тази конфигурация в момента в парламента е ялова. Тя няма как да произведеш ефикасно и ефективно българско правителство. Така че, най-доброто решение са нови избори", коментира Костадин Костадинов.

"Все още не са водени разговори за имена в експертния кабинет, предложен от Габриел", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, цитиран от БНР.

"Разговор в конкретика не сме водили. Не сме предлагали конкретни експерти, нямаме такъв разговор засега", добави той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за диалог в Народното събрание и подчерта, че партията му ще се отнесе сериозно към предложението на Мария Габриел за експертен кабинет.