Председателят на БСП Корнелия Нинова определи отхвърлянето на ветото върху закона за ратификацията на договорите, свързани със сделката за F-16, като груба грешка.

Целият договор не отговаря на националния интерес, коментира тя след национално съвещание в Габрово на БСП с участието на областните и общинските председатели на партията.

Според Нинова е логично президентът да наложи вето и върху актуализацията на бюджета, свързана със сделката за изтребителите. Не мога да гадая, но е логично, защото ратификацията върви с актуализация на бюджета за плащането, коментира тя.

В отговор на въпрос Нинова каза, че депутатите от левицата са готови да се съберат на извънредно заседание през август, на което евентуално да се гледа ветото.

Ако се налага - винаги, даже ние, в предишни сесии, сме предизвиквали заседания през лятото, припомни тя.

На националното съвещание в Габрово е обсъдена платформата на БСП за местните избори и е взето решение да се даде свобода на местните структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на предстоящия вот на базата на платформата на партията.

Ограничението е - никаква коалиция с ГЕРБ, заяви Нинова.

За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове. Радвам се, че сме първата политическа сила, която ще обяви платформа, защото сега я обсъдихме - получи се много хубава и сериозна дискусия". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след края на националното съвещание на левицата в Габрово. Тя посочи няколко акцента от платформата за местните избори, сред които е реалната децентрализация в общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци върху доходите на хората - да бъдат на тяхно разположение за дейности в общината. "Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения без да ги обезпечават финансово", поясни лидерът на левицата. По думите й средствата в държавата се разпределят субективно -извън бюджета, по решение на един човек. "Въпросът е принципен - няма значение коя партия управлява - не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините", каза тя. Нинова посочи и втори акцент от платформата на БСП за предстоящите избори - запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия, тоест всички общински услуги да бъдат от общински дружества. Тя добави, че по разчети на досегашни кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата.

"Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една конкретна, силна и възможна платформа - даваме на нашите кандидати политиката, с която те тръгват в кампанията още от утре, надявам се, защото вече имаме номинирани кандидати в страната, минали са конференциите", заяви още Нинова.

Другото решение, което взехме, е да търсим партньорства за местните избори. Решението е на базата на коалиция "БСП за България" и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е - никаква коалиция с ГЕРБ", каза още Корнелия Нинова.