Управляващите ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) и ДПС погазиха брутално, с ботуши погазиха Конституция, закони и правила. Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

В началото на пленарното заседание днес депутатите включиха десет точки в дневния си ред, а парламентарният контрол отпадна. Предложението за промени в програмата направи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Срещу това възразиха от "Възраждане" и "БСП за България" и поискаха оттегляне на точките. Уточняването на подредбата на точките в дневния ред продължи близо три часа.

Нинова коментира, че днес е един от най-позорните дни в българската политика и един от най-злокобните в парламентарната практика, сигурно.

По думите й трите управляващи партии сутринта са внесли извънреден дневен ред, който нито е обсъждан в председателски съвет, нито одобряван, нито дори са информирани останалите партии.

"За съдържанието на това, което днес се прави в Народното събрание - буквално за десет часа продадоха България няколко пъти и предоха българския народ няколко пъти", коментира Нинова.

Тя отбеляза проекторешението за предоставяне на БТР-и на Украйна. По думите на Тагарев ние няма да получим никаква компенсация за тази военна помощ, добави тя. Отнемат концесията на пристанище "Росенец" без никакъв анализ колко ще плаща българският народ, колко ще струва това на българската икономика, на българските домакинства, каза още Нинова.

Ще продължат с финала на Закона за защита от домашното насилие, ще продадат и децата ви към края на днешния работен ден, смята Нинова.

Тя коментира, че "съдебната реформа се сведе до овладяване на Висшия съдебен съвет (ВСС)".

В отговор на въпрос какви конкретни стъпки предвиждат, за да окажат съпротива, и дали готвят протест, Нинова уточни, че от "БСП за България" ще използват допустимите демократични и парламентарни средства - викане на министри и изслушвания.