ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС блокираха увеличението на минималната работна заплата. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента в присъствието на депутатите от левицата и с участието на представители на КНСБ.

Настоявахме и настояваме днес парламентът да приеме 850 лева минимална работна заплата, посочи тя. Отхвърляйки предложението изобщо парламентът да се занимава с тази тема, ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС гласуваха за това - блокират целия процес, коментира Нинова. Т.е. нека хората, които работят, да знаят по чия воля те няма да получат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари, посочи тя. Да се знае кои политици и партии са блокирали увеличението на минималната заплата, отбеляза Нинова. Ако днес бяхме решили този въпрос, има време утре да се отрази в бюджета и има време до 31 декември Министерският съвет да си издаде постановлението, добави тя.

Лидерът на БСП коментира, че четвърта точка в декларацията с приоритети, предложена от "Продължаваме Промяната", е минимална заплата 50 процента от средната. Няма думата "брутна", няма отпадане на класа, посочи тя. Между това, което са ни дали, и това, което правят вчера и днес, има тотално разминаване, да вземат да се определят какво искат и когато сутрин кажат нещо, да го държат до обяд, до вечерта, до другия ден, това би било сериозен разговор, коментира Корнелия Нинова. Искаме сериозен разговор по последователни позиции, допълни тя. В отговор на въпрос Нинова уточни, че това не означава, че вторият мандат е обречен.

В петък ще гласуваме както досега, ще си подкрепим промените в Изборния кодекс, заяви още председателят на ПГ на "БСП за България". В декларацията, която са ни предложили за разговор, темата за Изборния кодекс я няма, явно самите те са се отказали от нея, коментира тя.