"Очевидно от вчера досегашната сглобка си разчиства сметки помежду си, съсипват и последните остатъци от държавността", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента относно оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев и вчерашните акции на ДАНС.

"Почти не намирам думи в българския език, с които да опиша отношенията между тези хора", каза тя относно коментар на премиера в оставка акад. Денков за изказване на Делян Пеевски. "Довчера девет месеца абсолютна сглобка, благодарение на Пеевски си разрешиха конституционните въпроси, бюджета и сега изведнъж той е най-голямото зло. Лицемерие, предизборна битка някаква", заяви Нинова, цитирана от БТА.

Според нея Бойко Борисов и "Продължаваме промяната" са заявили, че след изборите ще си бъдат заедно. "Очевидно ДПС им е необходимо за онзи кворум, който промени Конституцията, а тепърва ще се търси да се променят регулаторите. Трите партии са едно, знаете, че за регулаторите трябва квалифицирано мнозинство", коментира още лидерът на БСП

По отношение на великденските добавки за пенсионерите Нинова заяви, че сегашните предложения - от ГЕРБ и "Възраждане", рискуват да не съберат кворум. От БСП предлагат на всички пенсионери до минималната пенсия да получат по 100 лева великденска добавка, а над минималната пенсия - по 50 лева. "Това е най-справедливото и работещо решение, като предлагаме парите от това да се осигурят чрез трансфер от държавния бюджет към бюджета на ДОО, тъй като там ги няма като резерв", подчерта Нинова. Тя заяви, че от БСП ще направят предложението си между първо и второ четене на законопроектите.

Вчера парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесени от депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС, които предвиждат 75 лв. великденска добавка за пенсионерите с пенсии до линията на бедност. Комисията отхвърли законопроект на "Възраждане" за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер.

"Когато гледахме бюджета, от БСП внесохме такова предложение и същите тези, които сега се правят на много социални, го отхвърлиха, ако го бяхме записали тогава в бюджета нямаше да стои този въпрос, каза Корнелия Нинова, попитана дали ще бъде необходима актуализация на бюджета. Сега има време, ако има политическа воля, да решим този въпрос", добави тя.