Компенсаторен механизъм за подпомагане на бизнеса и енергийните дружества заради ситуацията в енергетиката и наложения мораториум ще обсъжда още тази седмица кабинетът. Това съобщи вицепремиерката и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с работодателските организации у нас.

"До дни ние ще обявим тези компенсаторни механизми, това е абсолютно задължителна първа стъпка", заяви Нинова, като уточни, че първо ще разговаря с министрите, които имат отношение по темата, както и с премиера.

"Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така предпазваме домакинствата и семействата, но това трябва да върви заедно с компенсаторни мерки за бизнеса и енергийните дружества", подчерта тя. Министърката беше категорична, че не само мерките са важни, но и кога точно във времето започват да се прилагат. "Ще настояваме още през декември да има подпомагане", добави тя, а на нейната позиция застанаха и работодателите.

Снимка: БТА

"Надявам се още тази седмица с министрите да намерим общото решение и на МС да излезем с такова, януари ще е късно. Редица фирми ще започнат да затварят", отбеляза Корнелия Нинова.

Според вицепремиерката досегашното подпомагане на фирмите заради COVID-кризата трябва да продължи и догодина. "Заедно с колегите от бизнеса ще работим и по предложения за изготвяне на бюджета за 2022", каза още тя, като посочи, че те имат над 200 такива, в това число и за облекчаване на административната тежест.