Трябва да се изчисти идеята по какъв начин Националният армейски комплекс да бъде управляван от министерството, каза министърът на отбраната Николай Младенов, цитиран от БТА.
Не би било реалистично да продължим до края на годината програмата за купуване на апартаменти за военните, защото това е бюджетната ситуация, посочи още Младенов. Той увери, че никой няма да бъде изгонен от обитавания от него по право ведомствен апартамент. Министърът каза, че е разпоредил да се спрат и да се гледат много внимателно всички евентуални текущи процедури за продажба на излишни за ведомството имоти.
Според него трябва да се отиде на вариант, при който този тип имущество да се управлява централизирано в цялата държава. В агенция "Социални дейности на МО" работят 800 души, в МО - 1400. Предстои да избистрим визията ни какъв тип социална политика ще се извършва по отношение на военнослужещите, каза Младенов, като добави, че в агенцията има квалифицирани хора и е постигнато много, което не трябва да бъде отричано.
На въпрос за случая с новия директор на Военната полиция бригаден генерал Иван Мечков, министърът на отбраната коментира, че това е "изключително грозен и опасен за България казус", защото показва как системата може да не работи и процедурите не са достатъчно ясни и категорични, за да предпазят и правителството, и президента от сегашната ситуация. По думите на Младенов към днешна дата Мечков чака да получи разрешение за достъп до класифицирана информация и преди тази процедура да е приключила, не може да се предприемат никакви мерки, защото проблемът на този етап с поемането на длъжността от Мечков, е именно липсата на допуска. Младенов каза, че е поискал цялостна проверка на процедурата до момента, за да е ясно защо се е стигнало до ситуация, в която правителството е номинирало и президентът е подписал указ без наличието на този допуск.
Министърът каза още в отговор на въпрос, че на този етап във ведомството няма уволнения и оставки, като се изключи политическият кабинет на предшественика му. Оставки и уволнения ще има, когато политическото ръководство стигне до мотивирания извод, че хората не си вършат работата, посочи Младенов.