Страната ни има ясна позиция позиция по отношение на членството на Скопие в ЕС, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на съседната ни страна и това е основата на така нареченото френско или европейско предложение. Това предложение е прието от всички държави членки на съюза, прието е от България, а също така и от парламента в Скопие, подчерта в Сандански външният министър Николай Милков. 

Той участва в откриването на шестнадесетия международен семинар "Зимно училище по дипломация", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, за чуждестранни дипломати от Европейския съюз, Югоизточна Европа и Черноморския регион.

 "На практика българско вето няма и това е била винаги моята позиция. Ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава - когато изпълнят тези условия - спазването на правата на човека, на асоцииране, борбата срещу езика омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит", коментира външният министър.

"Ние имаме принципна позиция, която е в полза и подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани, като това е добре да бъде извършено по най-бърз начин, но същевременно въз основа на критериите, които са определени и въз основа на принципите и механизмите, които самият Европейски съюз е създал и утвърдил в това отношение, обобщи Николай Милков.

България защитава правата на нашите сънародници в тези държави и на хората, които имат българско самосъзнание и се чувстват българи, подчерта министърът. "Тези неща не противоречат на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани. Напротив, спазването на правата на човека, спазването на правата на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, са критерии за членството на тези държави в ЕС и това е нещо, което самият съюз признава", каза още външният министър.

Сред специфичните цели на България във външната политика е членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и присъединяването към Шенген, каза Милков.

Членството на България в ОИСР е най-важното българско интеграционно усилие, след членството ни в Европейския съюз и НАТО, посочи външният министър. 

Друг специфичен приоритет на страната е присъединяването на България към Шенген.

"Там ситуацията е такава, че успяхме да изработим една парадигма заедно с Нидерландия за това как трябва да протичат от тук нататък нашите усилия. Ние трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение върховенството на закона в България", каза още Николай Милков.

Външният министър отбеляза, че този диалог не е двустранен, а тристранен, защото всъщност Европейската комисия е тази, която изработва докладите. Очаква се такъв доклад да излезе през юни или юли, като следва мисия за проверка на фактите в България, също организиран от ЕК, но и с участието на Нидерландия.

"В случай, че Нидерландия бъде удовлетворена от доклада, тогава след октомври България би била в състояние да покрие критериите за влизане в Шенген", посочи министър Милков, цитиран от БТА.

"Като казвам октомври, това не е целева дата, защото това не зависи само от нас, но това е срок, в който ние бихме могли да покрием евентуално изискванията, така че да бъдем част от Шенген.", каза още външният министър.

По отношение на Шенген Николай Милков добави, че България работи заедно с румънската страна.

"Това беше потвърдено от визитата на президента Йоханис в България, това беше потвърдено и два дни по-късно от мой телефонен разговор с външния министър на Румъния. Тук целта не е да се спасяваме "поединично", целта е заедно да отидем в Шенген, защото интересът ни е общ. Става въпрос за това, че всички, да речем, стоки, които се превозват от гръцките пристанища на север към Европа не трябва да чакат с дни на границите между Гърция и България и после между България и Румъния.", каза още министър Милков, като отбеляза, че това е въпрос на икономически интерес за цяла Европа. Конкретно за българските граждани това ще бъде улеснение при пътуване, като "няма да се налага да чакат повече по различни опашки на европейските летища".