"Бих искал да кажа на иранските лидери, че ако разчитат на пасивния отговор на международната общност спрямо ядрената програма, значи допускат трагична грешка", каза Саркози на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Президентът отбеляза, че в неговите представи за постигането на напредък в преговорите ще бъде поставен краен срок - до месец декември тази година. Идния месец Франция, заедно с останалите членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия, ще преговаря с иранските представители за ядрената програма на Техеран.
В телевизионно интервю Саркози предложи световните сили да дадат на Иран възможност да започне преговори до декември, след което да пристъпят към нови санкции. Пред френската телевизия Саркози обвини иранския си колега Махмуд Ахмадинеджад в изнудване заради намеците му, че французойката Клотилд Рес, която беше арестувана след президентските избори през юни, би могла да се завърне в родината си, ако Али Вакили Рад, осъден във Франция за убийството на бивш ирански премиер, бъде изпратен обратно в ислямската република.
"Това е изнудване", заяви френският президент. "Клотилд Рес е невинна. Тя трябва да бъде освободена". Двайсет и четиригодишната Рес беше задържана на 1 юли и освободена на 13 септември от иранския затвор, след като Франция плати 200 000 евро гаранция. Условията на гаранцията обаче изискват тя да остане в сградата на френското посолство до приключване на делото.
Саркози направи това изявление във връзка с изказване на Ахмадинеджад от предния ден пред френска телевизия. В него, без да предлага в прав текст размяна на затворници, иранският президент отбеляза, че "има няколко иранци, които лежат във френски затвори от няколко години. Те също имат семейства". Али Вакили Рад беше осъден във Франция през 1991 г. за убийството на бившия ирански премиер Шапур Бахтияр.