"Продължаваме промяната" (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на преговорите за правителство, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Никола Минчев, депутат от ПП и зам.-председател на 49 Народно събрание.

"Ще се съберем и ще преценим как да постъпим оттук нататък. Действително колегите от ГЕРБ казаха, че замразяват преговорите, но те не се прекратяват. Всички си даваме сметка, че има нужда от редовно правителство. Надяваме се, че колкото и малко да е открехната вратата, ще успеем да реализираме този прозорец, който остава", посочи Минчев.

По думите му решението е въпрос на разговор между повече хора, който ще се проведе вътре в "Продължаваме промяната", както и с колегите им от "Демократична България", а и с останалите партии в коалицията.

Коалицията, с която се явихме на изборите се състои от осем партии. Решението трябва да бъде обсъдено с всяка една от тях, поясни Никола Минчев.

При тази променена обстановка със замразяването на преговорите от ГЕРБ-СДС, трябва да обсъдим формула, по която можем да стигнем до резултати. Смятаме, че трябва да има редовно правителство, каза Минчев.

"Резултатите от гледна точка на развитието на държавата са на първо място пред някакво политическо дълголетие. Изобщо не може да става въпрос за сравнение. Има нужда от редовно правителство. Тази политическа нестабилност струва страшно много на България", каза Никола Минчев.

Според него по-задълбочената интеграция на страната в ЕС е достатъчно голяма цел, която да обоснове политическите действия на неговата формация.

"Мария Габриел да вземе втория мандат е доста тежко решение и трябва да мине през всички органи на партията, не е повдигнат все още този въпрос дали може да се направи ротация в ротацията. Това е сериозно решение, което трябва да се обмисли внимателно", коментира по-рано пред журналисти Никола Минчев.

Запитан в неделя "150" защо от ПП държат на политически състав на правителството, а не приемат експертен, за какъвто настояват от ДБ и ГЕРБ, Никола Минчев поясни, че в проектокабинета, обявен преди връчването на първия мандат, на който гледат като на основа за реализирането на втория мандат, влизат и лица без политическа окраска и в по-експертно качество. Той обаче не изключи като възможен вариант и изцяло експертна формула с кратък мандат при променената обстановка в момента.

Относно изнесените записи от заседанието на Националния съвет на ПП, заради които преговорите за съставяне на правителство бяха замразени, Никола Минчев каза, че е неморално да се прави запис, без присъстващите да бъдат уведомени за това.

Никола Минчев не даде яснота заедно или поотделно ще се явят ПП-ДБ на следващите избори, ако има такива.

"Последните избори, сравнено с тези през октомври, показват, че резултатът е по-нисък заедно с "Демократична България", отколкото поотделно. Това е тема за размисъл, но не значи, че ще се явим отделно ако изобщо има избори", заяви Минчев по отношение на изказване на Асен Василев на разпространените записи, в който коментира такава хипотеза.

Той не счита, че има отлив в редиците на "Продължаваме промяната" след разпространените записи.