Изискана е информация от МВР дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, има отговор в секретното деловодство на Народното събрание, който представлява класифицирана информация, посочи Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Той добави, че народните представители могат да се запознаят с информацията в отговора, съобщи БТА.

След края на заседанието на комисията, на журналистически въпрос дали, след като се е запознал с писмото от МВР за Божанов, ще покани представители на вътрешното министерство на изслушване, Минчев отговори положително. "Може би ще бъде на закрито заседание, за да се даде пълна информация точно по тази тема, свързана с евентуалното агентурно минало на Мартин Божанов", добави той.

На днешното заседание на временната комисия за Мартин Божанов стана известно, че нито един от поканените за изслушване ще присъства. Никола Минчев съобщи, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са отклонили поканата.

Насила не можем да докараме никой от поканените да присъства, добави Минчев.

Мисля да поканя пак Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Иван Гешев на изслушване, посочи пред медиите Никола Минчев, но не уточни кога. Поканата към министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов е предстояща, с оглед, че може в скоро време да не е министър, добави Минчев.

По време на заседанието на комисията народните представители коментираха липсата на поканените гости.

Народният представител от "Възраждане" Ивайло Чорбов се обърна към депутатите от комисията, които, по думите му, са част от управляващата "сглобка". "Вие сами сте се докарали дотук, докарахте дотук и институцията Народно събрание", посочи той.

"За пореден път представители на прокуратурата - настоящи и бивши, отказват да отговарят на въпроси на народните представители и лишават българските граждани от правото им да получат информация по тези въпроси, представляващи обществен интерес", посочи Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Според Настимир Ананиев от ПП-ДБ с неявяването си пред комисията тримата са нарушили Конституцията. "Доста е притеснително, че хора от този ранг, които трябва да спазват закона и да бъдат гарант за това, всъщност го нарушават. Неявяването им е обида към комисията и към парламента като институцията", смята той.

"Вероятно неявяването на тези лица, които са поканени официално от висшата държавна власт, дава отговор за състоянието на прокуратурата у нас. Неслучайно се появиха заглавия в медиите за "магистратско-мафиотски" състав на прокуратурата. Процесите, представляващи предмет на комисията, са възникнали и са се развивали в период, когато прокуратурата е била ръководена от тези лица, които днес сме поканили тук да ги изслушваме", посочи депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков. Според него и тримата неявили се дължат поне мнение по въпросите, които биха били отправени към тях. "Аз съм изненадан, че тези лица не уважиха парламента. Ние, както и цялото общество, ще направим извод и за кадровика на тези трима главни прокурори, за който един член на Висшия съдебен съвет се изказа, че това е "Банкята", каза Бойко Рашков.

Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.