НФСБ поиска удължаване с 1 месец на срока за строителство по Черноморието, за да бъде подпомогнат строителният бранш. Предложението на депутатите на Валери Симеонов е за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

От партията на бившия вицепремиер внесоха в парламента проектозакона, в който предлагат забраната за извършването на строителни и монтажни работи на националните курорти по морето да е от 15 юни до 1 октомври, а не, както досега от 15 май до 1 октомври, съобщи БНР.

Зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев обясни, че туристическият сезон тази година ще започне по-късно и по тази причина няма пречка забраната за строителство да влезе в сила от средата на юни, а мярката е само за тази година.

Междувременно другият партньор в малката коалиция - ВМРО, предлага още мерки за спасяване на туризма.  Държавна субсидия за чартърите, ДДС от 5% в сектор "Туризъм" и улеснен режим за издаване на виза на чужденците за почивка в България - предвиждат промените, които днес депутатите от партията на Красимир Каракачанов внасят в деловодството на Народното събрание.

Мерките са част от целия пакет, предложен от вицепремиера и военен министър за подпомагане на най-засегнатите сектори от българската икономика.

Законопроектите са и част от стъпките на инициативата на Каракачанов "Българско лято 2020", които обхващат не само туризма, но и земеделието. Целта на инициативата е да дадем възможност сънародниците ни да получат добър, привлекателен пакет за почивка в родината ни, като по този начин ще насърчим използването на продукти, създадени от българи за българи.

Пълният пакет ще бъде представен на коалиционните партньори на политическия съвет, който ще се състои утре.

Ето и предложенията: В Закона за данък върху добавената стойност предлагаме да бъде въведена намалена ставка на данъка от 9% върху добавената стойност и за предоставяните ресторантьорски услуги в допълнение към досега прилаганата 9% ставка за настаняване, предоставяно в хотели и други подобни заведения. Предлага се намалената ставка да обхване и кетъринг услугите поради близкия им характер с ресторантьорските услуги.

Предлага се и намалената ставка, приложима за ресторантьорските и кетъринг услуги, първоначално за период от 2 години - до 31 декември 2021 - да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от COVID-19.

В Закона за мерките действията по време на извънредното положение предлагаме Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение, обявено с този закон.

В Закона за чужденците в Република България искаме улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни. Такава да може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на Република България.

ВМРО вече проведе поредица от срещи с представители на организациите от сектор "Туризъм" с цел обхващане на всички възможности за подпомагане и спасяване на бранша.