Министър-председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху пристигна във Варна на работно посещение по покана на премиера Бойко Борисов. Той е придружаван от съпругата си Сара Нетаняху.

На летище Варна гостите бяха посрещнати от кмета на морската столица Иван Портних, от извънредния и пълномощен посланик на България в Държавата Израел Димитър Михайлов, от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и посланика на Израел у нас Ирит Лилиан.

На летище Варна гостите бяха посрещнати от кмета на морската столица Иван Портних

Снимка: Булфото

По-късно официалната делегация отпътува за резиденция "Евксиноград", където ще бъде проведена среща на четири очи между премиерите на България и Държавата Израел. Тази среща ще бъде последвана от пленарно заседание. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения в области от взаимен интерес, като акцент ще бъде поставен върху международни и регионални теми.

На 5 септември премиерът Бойко Борисов гостува на Нетаняху в Израел. Тогава бе открит и мемориал за спасяването на българските евреи.  За нас, израелците мемориалът, винаги ще напомня за великото дело на българите за спасяването на евреите. Това има специално място в сърцата на израелците, каза тогава Нетаняху преди срещата си с Борисов.

Най-ценно е отношението на симпатия и почит, което таи нашият народ към българския. Смятам, че за българските евреи е същото, заяви израелският премиер. Демонстрираният кураж срещу антисемитизма е нещо, което трябва да продължи и в останалите държави, изтъкна Нетаняху.

Това, което правим с България заедно, е да насърчим добро и проспериращо бъдеще, а не минало на насилие, подчерта израелският премиер. В рамките на разговорите се надявам да се фокусираме върху това как да се борим срещу злото, обяви той.

Много се радвам, че имам възможност да те приветствам тук, за да можеш да почетеш делото за спасяването на българските евреи, така Нетаняху се обърна към колегата си Бойко Борисов. На срещата ни днес ще имаме възможност да разговаряме за противодействието на киберпрестъпността, за земеделие и здравеопазване, каза още израелският премиер.

Ние сме не само добри и лични приятели от дълго време, каза още израелският премиер преди да се срещне с Борисов. Между двата ни народа има много специално приятелство, отбеляза Нетаняху и се аргументира с честите визити и разговори, които България и Израел водят.

На 2 ноември Бойко Борисов ще бъде домакин на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

По-късно Борисов, Ципрас, Дънчила и Вучич ще имат работен обяд с Бенямин Нетаняху.

Преди да излети за България Нетаняху заяви, че отива на форум, в който участват четири европейски страни.

Ще се срещна с моите приятели - премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Нещата не са толкова в личното приятелство, колкото в укрепването на отношенията с всяка една от тези страни. Пред тези страни искам да популяризирам политиката си и така да променя лицемерната и враждебна позиция на Евросъюза. Този процес ще трае не малко време, но вярвам в поставената цел и постигането й. Това е важно за Израел, статусът на страната се повишава в целия свят, коментира Нетаняху, цитиран от руското издание MIGnews.