Сваляне от програмата на БНТ на документалния филм "Само защото бяха българи" (1999 г.) на Милена Милотинова за Кървавата неделя - 7 януари 1945 г., стана обект на остри критики, искане на оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и призиви за протест пред БНТ. 

От Българската национална телевизия заявиха, че филмът не е "паднал" и той ще бъде излъчен на друга дата - на 31 януари, в понеделник.  Причината - на тази дата предаването "История.бг" на БНТ ще бъде посветено на темата Македония и Гоце Делчев. А иначи лентата на Милотинова вече е била излъчвана в каналите на БНТ и може да бъде видян тук >>

В очакване на "Само  защото бяха българи"

Филмът, който разкрива гоненията на българите в Македония по времето на Тито, трябваше да се излъчи в 22 часа снощи като част от  поредица на БНТ за "Западните Балкани". Миналата седмица бе показан лентата на Весела Смилец "Орисията Македония", а преди това "Македония - пет разказа за Европа" на Костадин Филипов. Този понеделник обаче зрителите на БНТ останаха изненадани, когато видяха "Само защото бяха българи". Вместо това телевизията пусна друга филм за генерал Вазов, въпреки че на екрана течеше скрол бар за филма на Милотинова.

Мнозина свързаха случая със срещата на високо равнище между София и Скопие и реагираха в социалните мрежи.

"Дипломация, нормално... Подменен е филмът в 22 ч по БНТ : трябваше да е #СамоЗащотоБяхаБългари - филм за #МакедонскатаКърваваКоледа - януари 1945 на Милена Милотинова. Масови преследвания, разстрели, скалъпени процеси срещу хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Десетки години по-късно тези страници оттатък все още не са отворени и прочетени като хората и господ знае (ама не само той) в чий интерес е гробовното мълчание!", написа в пост във Фейсбук бившият министър на културата и историк Петър Стоянович.

Подмяната на филма изненада и проф. Ана Кочева, която сподели, че снощи  дори качила на стената си във Фейсбук съобщението за излъчване на лентата.

"Повече от половин ден вече ми се налага да отговарям на въпрос, към който изобщо нямам пряко отношение. В неделя чух със собствените си уши в интервю по БНТ от генералния й директор, а вчера видях със собствените си очи и в програмата на БНТ, че вечерта ще бъде излъчен филмът "Само защото бяха българи", каза проф. Ана Кочева пред Diг.bg.

Тя припомни, че тази година се навършват 77-години от онези събития, които поставят началото на жесток политически терор в тогавашната Социалистическа република Македония, част от СФРЮ:

"Ликвидирани и малтретирани са без съд и присъда хора с изявено българско самосъзнание. По нареждане на Тито са убити хиляди българи, списъците са подготвени от Лазар Колишевски с една-едничка цел - да се изтрие българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Българи са изселвани, гонени, преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия. Тези рани още са отворени, семействата помнят, в РСМ обаче подобни факти или удобно се премълчават или директно се подминават. Та, на тези събития е посветен филмът и всеки, който не е чувал за тях, щеше да попълни празнините. Обаче, за моя, а и не само, голяма изненада филмът "падна", а причината за това потъна в гробовно мълчание. Не, че не умеем да гадаем, но именно, за да не се упражняваме в подобен спорт, ми се струва редно да разберем има ли някакво обяснение от страна на БНТ. В противен случай бихме допуснали, че това е своеобразен реверанс към пребиваващата в София делегация на РСМ. Чета сега, че там били доволни от този факт и го определят като някаква победа?! Така и не разбраха, че отсам границата никой не воюва с тях, че "войната" е единствено в собствените им глави, че тя е зачената отвън и те са просто нейни жертви. Само, защото бяха българи!"

На свой ред от ВМРО поискаха оставка.

"Искаме оставката на министъра културата заради спрения филм за Кървавата Коледа в Македония. Недопустимо е политическа намеса в програмата на БНТ в 21-ви век", заявиха от Националния младежки комитет на ВМРО заради мистериозната подмяна на филма. Той беше обявен, рекламиран и подменен, съобщиха от пресцентъра на партията и попитаха: "Защо?"

Според ВМРО младежи това е "поредното безпрецедентно потъпкване на свободата на българските медии" и "обект на грозно посегателство беше не коя да е телевизия, а националната телевизия".

"Все още не е ясно защо лентата, която показва историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, но медии в България и в Република Северна Македония твърдят, че е по поръчение на правителството, за да не се разтълкува като провокация спрямо гостите ни от Скопие. Нещо повече - в редица медии в Македония това беше изтълкувано като: "Прва отстапка од Софија за Скопје". И за това тълкование има доста причини, като предварително обявената в Телевизионните гайдове програма, според която точно този филм ще се излъчи в 22.00 ч. Нещо, което беше публично оповестено и от Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на 23 януари (неделя)", посочват от ВМРО-младежи.

А в македонските медии случаят беше разтъкувана като възможна "прва отстапка од Софија за Скопје", но все пак "дали ѕвонеле телефони и чии, ќе остане во сферата на шпекулациите".

"Иначе документалният филм, излъчван многократно по БНТ, говори за публично малко известен аспект от събитията в Македония в края на Втората световна война, отбелязва libertas.mk. "Тези хора, които бяха разстреляни тук, бяха всички българи и всички бяха видни хора. Защо са убили тези хора? Убиха ги само защото бяха българи- 6 януари 1945 г. Наричат ​​го Кървава Коледа, защото не само тук, в околностите на Велес, но и Куманово, Скопие, Щип, Битоля и други градове на Вардарска Македония са разтърсени от масови убийства, които и днес са малко известни", са част от свидетелствата и журналистическият разказ в документалния филм, отебелязва македонското издание.

"Свързан с темата на документалния филм е един от т.нар пет плюс една точка - този за българското искане за реабилитация на жертвите на комунизма. Във вчерашаното си интервю за българската bTV министър Буяр Османи припомня Декларацията, приета от македонския парламент през 2006 г., в която се извинява на семействата на жертвите на комунизма и казва, че държавата вече е готова да потвърди тази декларация, но и да разреши достъп до архиви, откриване на отделни дела и дори тяхното съдебно производство, ако това е разрешено от закона", посочва още libertas.mk.