Пост в социалната мрежа на Кирил Петков след среща в Агенцията за пътна инфраструктура за напредъка по изграждането на автоматизирано реверсивно движение на републиканския път София - Владая - Перник доведе до размяна на реплики посред нощ в социалните мрежи и реакцията на АПИ и МРРБ , в която заявиха, че "няма да позволят да бъдат дъвка в предизборната кампания на паратиите".

Вчера Кирил Петков се срещна с председателя на УС на АПИ Йордан Вълчев, за да обсъди напредъка по проект за изграждане на система за автоматизирано реверсивно движение на републикански път София-Владая-Перник. След което описа във Фейсбук как се движи проектът - обществената поръчка ще бъде обявена до края на септември, избор на изпълнител се очаква до края на декември, срокът за изпълнение е 378 календарни дни, а стойността е 16 000 000 лв. без ДДС, без възможност за надвишаване.

"Ако всичко върви по план, перничани и софиянци ще наблюдават изграждането през 2025 г., а в началото на 2026 г. системата ще бъде в експлоатация, улеснявайки всички пътуващи. Като водач на листите за Перник и София от ПП-ДБ, поемам ангажимент да следя отблизо реализацията на този важен инфраструктурен проект", написа Петков.

Това предизвика взрив от възмущение сред организациите на ГЕРБ.

"Нагло, брутално нагло, Киро нагло! Аз разбирам, че самите #ПеПеци се срамите и гледате да забравите, че Цеков е съществувал, ама слава Богу мрежата пази всичко. Докато Андрейката "конвенционалното" реверсивно мотаеше и не можеше да възстанови, та се наложи с колегата Христина Георгиева да го преследваме, питаме и настояваме, вие сега с цялото си безочие се хвалите с проект, който ще се случи не благодарение, а въпреки вас! Кириле, не се излагай. Когато сме говорили за реверсивно движение, ти Перник още не знаеше къде е!", отговори му на свой депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев.

След това дойде и още един пост на Кирил Петков, обръщаш се към лидера на ГЕРБ.

"Бойко, трепериш ли? Губиш ли почва под краката? Борисов звънял в късните часове на нощта по министерствата на служебното правителство, с което той уж нямал нищо общо. Резултатът от изплашеният Бойко и неговите министри може да намерите във фейк сайтовете тази нощ. За разлика от теб, Бойко, аз бях в АПИ днес, защото ми пука за хората в Перник, а ти си бил за риба", написа Петков.

 

Последва реакция по казуса и от Министерство на регионалното развитие.

"Работим за гражданите на Република България, не за политическите интереси на партиите и техните лидери. Няма да позволим на никого, включително на Кирил Петков, да се намесва в работата на министерството и да пречи на изпълнението на инфраструктурните проекти, които са от съществено значение за развитието на страната. Не приемаме намесата и лъжите на политическите фигури и ще се борим с всички средства срещу тези опити", заявиха от МРРБ.

"Нека бъде ясно - МРРБ не е игрище за политически манипулации и ние няма да позволим на никого да използва институцията по този начин", пишат още от ведомството.

И посичаха, че Кирил Петков не е и участник в разработването на инфраструктурните проекти или други дейности на МРРБ, включително и изграждането или ремонтни дейности на пътища. Също така никога не е търсено "експертното" му мнение по темата за реверсивното движение на пътя София-Перник, както и по други теми, се казва още в позицията на МРРБ.

Последва и ответен пост на Кирил Петков.

"Борисов звънял в късните часове на нощта по министерствата на служебното правителство, с което той уж нямал нищо общо. Резултатът от изплашения Бойко и неговите министри може да намерите във фейк сайтовете тази нощ. За разлика от теб, Бойко, аз бях в АПИ днес, защото ми пука за хората в Перник, а ти си бил за риба", написа Петков.

А днес с позиция по казуса излезе и самият шеф на УС на АПИ, с който Петков публикува обща снимка.

"Kатегорично възразявам срещу опитите на политиците да внушават, че работата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) се ръководи от техния предизборен график. Като председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна администрация" няма да позволя държавната пътна администрация да е дъвка в предизборната кампания на партиите." Това се казва в позиция на инж. Йордан Вълчев, председател на Управителния съвет на АПИ, изпратена до медиите във връзка с проведена от него среща в петък със съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков.

"Зад всеки пътен проект стои трудът на много висококвалифицирани експерти и съпредседателят на ПП Кирил Петков, въпреки своята изключителна компетентност, не е сред тях", пише Вълчев.

Той отбелязва, че срещата е по настояване на Петков, като той не е получил информация за определени проекти, за реализирането на които "няма никакъв принос".

"Няма да допуснем усилията на пътната администрация да бъдат омаловажавани. Към изпълнението на обектите се пристъпва, когато има техническа готовност и финансова обезпеченост, а не когато един или друг политик реши да си прави пиар на гърба на Агенцията, без дори да е наясно с тяхното местоположение", пише в позицията си Вълчев.

С оглед на предстоящата предизборна кампания заявяваме, че АПИ няма да позволи да бъде въвличана в нея, се казва още в текста.