"Днес е един хубав ден за авиацията ни. На летище Безмер имаме 8 самолета Су-25, готови да изпълняват своите бойни задължения. Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един от тях, а те са основен инструмент на флота", заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Министърът инспектира на място ремонтираните и възстановени самолети Су-25 в авиобазата.

Той добави, че благодарение на активността на командирите на ВВС и инициативата на ръководството на авиобазата е бил сключен договор за ремонт и модернизация на осем от съществуващите самолети. Днес те вече са готови.

Вижте как изглеждат българските Су-25 >> >> >>

Снимка: БТА

"С празни политически приказки армия не се прави. Дълги години назад не сме имали осем самолета СУ-25 в бойна готовност. Той е машина, която е абсолютно съвместим с авиацията на НАТО", обясни военният министър.

"Имаше много скептици, които казваха, че нямаме нужда от стари руски самолети. Аз винаги съм смятал, че руски самолети няма. Щом те са платени от българите - те са български", изтъкна Красимир Каракачанов.

Снимка: БТА

Осем щурмови самолета Су-25 преминаха основен капитално-възстановителен ремонт. Машините са с изцяло модернизирана система за навигация, с възможности за спътникова навигация, посочват от Министерството на отбраната.

Снимка: БТА

С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Внедрените системи правят възстановените Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части. Осмият модернизиран щурмови самолет Су-25 беше доставен на 11 февруари в авиобазата "Безмер". Той е последният от тази група, преминал основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод 558 в Барановичи, Беларус.

Министърът на отбраната лично изпробва днес ремонтирания двуместен щурмови самолет Су-25УБК. Полетът продължи около 45 минути и приключи успешно.

Су-25 се задвижва от два реактивни двигателя, предназначение да са особено ефективни на ниска надморска височина - самолетът може да лети само на няколко метра от земята с 975 км/ч. Бойният обсег е 750 километра, когато самолетът носи 4400 килограма въоръжение и има монтирани 2 външни резервоара с гориво.

Тъй като е предназначен за мисии на ниска надморска височина, Су-25 е брониран, като около пилотската кабина има разположени предпазни елементи от стомана. Тялото на самолета пък е изградено от специална сплав, включваща 13% титан.

Снимка: БТА

Каракачанов коментира и темата за предстоящите парламентарни избори:

"Социологията показва, че ВМРО няма проблеми с т.н. бариера. Ние винаги сме опровергавали социологията. Всеки човек който има доказано име в обществото и е работил в нашата посока е добре дошъл при нас", каза Каракачанов.