Националният съвет на БСП взе решение да бъде направен опит за реализиране на третия мандат и да не бъде връщан на президента Румен Радев неизпълнен. Това обяви пред журналисти на "Позитано" 20 лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

По думите й, при гласуването 96 от членовете на НС на социалистическата партия са били "за", 15 - "против", а двама са се въздържали. 

"Абсолютно открито и честно водехме преговори през последните седмици. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Тя е ориентирана в няколко сфери - съдържа антикорупционно законодателство, закони и мерки за стабилизиране на икономиката в кризата, подкрепа на семействата и законите, които са необходими да се приемат по плана за устойчивост. Националният съвет ни възложи да внесем тази програма в Народното събрание", добави Корнелия Нинова.

По думите й, ако програмата, която е одобрена от ПП, ДБ и депутатите на БСП, събере необходимото мнозинство, на следващия ден ще има номинация за министър-председател.

"Той ще бъде Асен Василев. Ако програмата не събере мнозинство, очевидно в Народното събрание няма депутати, които ще се отнесат отговорно към това, което чака България - връщаме мандата неизпълнен. Това ще стане веднага на следващия ден - петък. Ще внесем и проект за решение за удължаване на срока на работа на парламента, с оглед на изключително много и важни решения, като казуса с председателя на КЕВР", добави Нинова.

Малко по-рано стана ясно, че в проектопрограмата за работа на Народното събрание за тази седмица е включен проект на решение за приемане на законодателна програма за периода юли - декември 2022 г. Точката е заложена като първа за четвъртък. Вносители на проекта са председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски и група народни представители. 

Програмата съдържа 79 законопроекта, разпределени в няколко области:

  • Борба с корупцията - номинация и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и промени в антикорупционното законодателство.
  • Стабилизиране на икономиката в кризите.
  • Социална подкрепа на семействата и домакинствата.
  • Законите, от които зависи отблокирането на средства по Плана за устойчивост.

"От начало до край сме открити, честни и прозрачни. Не водим никакви пазарлъци. Водим институционален разговор. Искаме най-накрая да наложим принципно, отговорно и държавническо отношение към правенето на политика. Без задкулисие. Ето заставам пред българския народ и заявявам, че ние положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци. Диалог, разбирателство, аргументи, срещи - положихме всички усилия. Резултатът е това - тези закони ще гарантират спокойствие и сигурност. Ако бъдат подкрепени, вървим напред. Ако не бъдат подкрепени, отиваме на избори", каза още Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че все още не са водени разговори за конкретни имена за министри.

"Първото и голямо изпитание е програма. Ние проявяваме различен подход. Ние сме системна партия и за нас политиките са на първо място. След това ще се търсят хората, които да изпълняват тези политики", допълни Нинова.