НАТО покани днес Република Македония да започне преговори за присъединяване към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание от двудневната среща на държавните и правителствените ръководители от военнополитическия съюз в Брюксел.

Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около утвърждаването на споразумението между Скопие и Атина. Това показва, че вратите на НАТО остават отворени, добави Столтенберг.

 "Такава възможност се предоставя веднъж в живота. Ако хората в Бившата югославска република Македония не подкрепят споразумението, страната няма да бъде приета в алианса. Няма как хем да не се смени името, хем страната да бъде приета в НАТО. Хората трябва да вземат решение. Необходимо е да бъдат преминати националните процедури. Без промяна на името, страната няма как да бъде приета в пакта", поясни Столтенберг в отговор на въпрос на македонски журналист.

По този повод македонският премиер Зоран Заев заяви, че е "доста убеден", че избирателите в страната му ще гласуват на референдума за промяна на името, съобщава телевизия Сител.

"Анкетите показват, че над 75 процента от гражданите подкрепят членството в НАТО и ЕС", каза Заев.

Той посочи, че над 70 процента от гражданите на Република Македония смятат, че въпросът за името трябва да бъде решен и сега е подходящият момент за това. Той прогнозира, че "над 75 процента от гражданите ще гласуват на референдума".

Референдумът за договореното с Гърция ново име "Република Северна Македония" трябва се състои през септември или октомври.