Това коментира украинското електронно издание "Главред", цитирано от "Фокус". Начело на НАТО застава близък съюзник на САЩ, коментира и Франс прес, на която се позова БТА. Датчанинът Андерс фог Расмусен е един от многото верни съюзници на Вашингтон в НАТО - до степен, че ангажира пацифистката от 100 години Дания в Ирак и Афганистан. От избирането му за премиер през 2001 г., Расмусен застана зад Буш, на който стана и близък приятел.
Скъсвайки с пацифистката традиция на малкото скандинавско кралство, той направи от Дания воюваща страна и една от първите които се ангажираха в Афганистан. В момента Дания е на първо място по най-многочислен контингент в състава на силите на НАТО, и която до момента е загубила най-много войници. През март 2003 г. Расмусен ангажира Дания и във войната в Ирак с подкрепата на тясно мнозинство в Парламента, въпреки враждебната опозиция и разединеното обществено мнение.
След повече от седем години начело на десноцентристко правителство, 56-годишният Расмусен, строг, но харизматичен, със строен ръст и с фигура на маратонец, е признат за "добър организатор и виден тактик" по думите на политическия коментатор Ханс Енгел. Той е известен и с това, че следи отблизо програмата си, за да се увери, че е точно прилагана. Вадейки еднакво добре френски и английски език, той е известен както с усета си кога да прави компромиси и кога да демонстрира твърдост. Доказателство за това е начинът, по който защити свободата на словото - според него "крайъгълен камък на демокрацията" - в аферата с карикатурите на Мохамед през 2005 г. Той непоколебимо подкрепи и датския всекидневник "Юландс Постен", който публикува сатирични карикатури на Пророка, въпреки ожесточените протести срещу Дания в мюсюлманския свят.
Расмусен е първият действащ премиер, който поема поста генерален секретар на алианса. Той подаде оставка като премиер, за да изпълнява функциите си. Този ултралиберал, превърнал се в прагматик, бе много активен и във външната политика. За негов голям международен успех се смята разширяването на Европейския съюз към страните на изток, за което бе взето решение през декември 2002 г. в края на датското председателство на ЕС. Тази дипломатическа победа му позволи да създаде "мрежа от приятелства", които също ще му бъдат много полезни в НАТО, смята той.
Икономист по образование, Расмусен влезе в парламента през 1978 г., изкачвайки се в йерархията, за да стане няколко пъти министър в правителството на консерватора Поул Шлютер (1982 г. - 1993 г.), а след това и председател на либералната партия от 1998 г. Благодарение на компромис, той дойде на власт през 2001 г. и се задържа с помощта на подкрепата на крайнодясната Датска народна партия.
Женен, с три деца, а от скоро и дядо, той бяга, кара ски и каяк.