За почтеност и нарушаване на независимостта ще бъдат проверявани магистрати. Временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса" проведе заседание въпреки липсата на кворум заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, предаде БНТ.

Днес бяха изслушани главният съдебен инспектор Теодора Точкова, бившият ръководител на закрития специализиран съд Георги Ушев, съдия Галя Георгиева и прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, който е подсъдим за длъжностно престъпление заради работата си по аферата "Осемте джуджета".

Покрай скандалите около Нотариуса и "Осемте джуджета" Инспекторатът се е самосезирал и е започнал проверки на общо 10 магистрати. Техните имена не бяха съобщени. 

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова заяви, че анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016 - 2022 г. не е установил разлика между доходите и разходите на магистратите, които ще се проверяват, и свързаните с тях лица.

Изпратен е сигнал до Националната агенция за приходите и Комисията за противодействие на корупцията срещу магистратка, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от нея декларация, която надвишава 10 хиляди лева. Съдийката е близка до съдружник на Мартин Божанов, с когото са ползвали един и същи офис. На магистратката е извършена и проверка за почтеност.

Точкова съобщи още, че прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Мартин Божанов във връзка с извършваните от тях проверки. Това се е случило, след като прокуратурата е съобщила публично, че има данни за магистрати, свързани с "SS" клуб и Божанов.

В голямата си част българските магистрати са почтени хора. Смятам, че институциите и обществото им дължат уважение, поясни главният инспектор Теодора Точкова. По повод обвинения в публичното пространство тя каза, че инспекторатът не е "бухалка".

По време на изслушването Точкова съобщи и за 13 предложения за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание във връзка с установени данни при проверките за интегритет приблизително от 2017 г. до момента. Тя уточни, че тези проверки са само по установените данни по проверките. Общо всички предложения за дисциплинарни наказания са около 65, допълни Точкова.

Съдия Георги Ушев от Софийския апелативен съд, бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, категорично отрече да е поддържал преки или индиректни контакти с Мартин Божанов.

Ушев добави, че не е посещавал заведение, в което достъпът се осъществява с карта, не знае за групи за влияние в специализирания съд и апелативния спецсъд, както и че няма нищо общо с групата на Божанов. По отношение на бизнесмена Веселин Денков и мерките му за неотклонение в специализирания съд Георги Ушев каза, че са проведени 13 дела по искания за изменения на мярката за неотклонение на Денков, но по нито едно от тях не е съдия-докладчик, а по две е бил разпределен да участва в съдебен състав. Не е редно подсъдими и техни приближени лица да се изказват като последна инстанция за съдебни актове, и то в българския парламент, коментира магистратът. 

Откакто съм напуснал Софийския районен съд, не съм поддържал контакти с адвокат Велимир Атанасов, допълни съдия Ушев.

Не познавам Петьо Петров, не познавам Мартин Божанов и не съм ги виждал, обясни пък прокурорът от Софийска районна прокуратура Константин Сулев. 

Също така Сулев каза, че не е уронвал престижа на прокуратурата и никога в годините никой не му е влияел.

Прокурор Константин Сулев обясни, че е един от прокурорите по делото в Софийска районна прокуратура срещу Петьо Петров - Еврото, но не го е образувал той, а негов колега, също така не е присъствал на претърсвания и изземвания по разследването.

Във връзка с прокурор Йордан Петров, който образува дело срещу него, прокурор Сулев каза, че са работили почти две години в една стая. Прокурор Сулев добави, че единствените му контакти с Иван Гешев са били, когато го е е разпитвал като свидетел.