Дъждовното време, почивният ден и големият християнски празник Успение Богородично. По този начин т.нар. "Отровно трио" оправда малобройния протест в София. Според тях това няма да отслаби енергията на антиправителствените демонстрации.

Блокадите на възлови кръстовища в столицата остават една от основните форми на протест. Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет.

Всички снимки вижте тук >>

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени. По думите им грешките на властта поддържат духа на протестните демонстрации.

Напрежение възникна между протестиращите и гражданка, която изрази недоволството си срещу продължаващите вече 38-и ден антиправителствени протести предава БНР. Противничката на блокадите в центъра на столицата премина през протестната демонстрация на площад "Независимост" и разгневи протестиращите, изразявайки становище, че те са платени, а действията им създават огромни затруднения в придвижването из централната градска част. До саморазправа не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания.

Снимка: БТА

Малко преди 20 ч полицията задържа протестиращ, който реши да се изкъпе във фонтана пред президентството. Повечето демонстранти се разграничиха от него и сами подадоха сигнал на униформените.

Снимка: БТА

След 21 часа протестиращите тръгнаха на марша си към блокадата на "Орлов мост". 

Снимка: БТА

При пристигането си там те запалиха свещ за Голяма Богородица. Отец Дионисий, който е сред често срещаните лица на протеста, предложи всички да направят общо моление на ключовото кръстовище, а след това го поведе на мегафона.

Снимка: БТА

Протестът в София приключи около 22 ч, като участниците се разпръснаха заради дъжда.

Снимка: "Булфото"

Втора блокада във Варна пък направиха демонстрантите там. Новият палатков лагер ще остане, докато правителството и главния прокурор не подадат оставки, казаха протестиращите. Палатковият лагер на кръстовището пред общината също остава, така блокираните кръстовища във Варна вече са две.