Представители на пет западни страни - САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят преговорите между Белград и Прищина, съобщават сръбски медии.

Политическите директори за Западните Балкани на петте западни страни се събраха за консултации по финалната фаза на диалога между Белград и Прищина, която би трябвало да приключи с окончателен договор, подписан от страните най-късно до една година, с цел да доведе до нормализация на отношенията.

Досега се посочваше, че тази нормализация подразбира признаване на реалността и съгласие Косово да стане член на ООН, което би дало възможност Сърбия да стане член на ЕС.

Между западните дипломати вече има съгласие за основните принципи. Един от тях е, че е "по-добре да няма никакъв договор, отколкото да има лош договор между страните".

Лош договор би бил подялба на Косово и нещо като Република Сръбска в Косово.

За тази цел се водят разговори не само в Брюксел, а и в други центрове, например в Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел вече два пъти кани в кабинета си сръбския президент Александър Вучич, а миналата сряда се срещна и с косовския президент Хашим Тачи.