На 25 ноември т.г. на 94-годишна възраст почина съветската разузнавачка Гохар Вартанян.

Гохар Вартанян / Източник: Личен архив на семейството, придобил публичност от документалния филм за живота им

Тя и съпругът й Кеворк Вартанян са легендарни имена в разузнаването на СССР и според мнозина, макар вече и двамата да са покойници, едва ли някога дейността им ще бъде напълно разсекретена.

Гохар и Кеворк Вартанян

Снимка: Кадър от видео

Гохар е родена на 25 януари 1926 г. в Арменската СССР, но семейството скоро след раждането й се мести да живее в Иран.

Едва 16-годишна тя постъпва в антифашистка група и там открива голямата си любов, бъдещ съпруг и съратник Кеворк Вартанян През 1943 г. двойката охранява Техеранската конференция, където е направен опит за покушение над Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Гохар и Кеворк Вартанян, като млади / Източник: Личен архив на семейството, придобил публичност от документалния филм за живота им

През 1956 г. двамата съпрузи-разузнавачи завършват Ереванския институт за чужди езици и в продължение на много години след това работят като специални агенти в много страни по света, под псевдонимите Анита и Анри.

Чак през 1986-а година, след 30 години нелегална разузнаваческа дейност, семейство Вартанян се връщат в родината. Гохар се пенсионира, но продължава да работи като обучава млади сътрудници на руските служби.

Съпругът й Кеворк Вартанян умира на 10 януари 2012 г. , на 88-годишна възраст, и е погребан на Троеруковото гробище в Москва.