В базите данни на МВР няма човек с имената на предполагаемия българския заложник на "Хамас". Това обяви на брифинг в МС премиерът акад. Николай Денков по повод твърденията, че групировката държи като пленничка българска гражданка.

"Тъй като в медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник, това, което проверихме в базата данни на МВР. Човек с такова име в базата данни за български граждани не съществува", коментира акад. Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също посочи, че до момента не е постъпвала такава информация от официалните власти в Израел.

По данни на задграничните ни представителства в региона в момента 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на ивицата Газа. Търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация, каза още Габриел., цитирана от БТА.

Външно министерство е в непрекъсната връзка с дипломатиеческите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала, и в тясна координация с други членки на ЕС и партньорски държави.

Мария Габриел подчерта, че към момента евакуация не е възможна, доколкото не е фиксирана договореност за отваряне на граничен пункт "Рафа". Външно министерство разполага със списък за потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове, който е предаден на израелските и египетските власти, съобщи Габриел. От тях ще очакваме разрешение за напускане на Газа и навлизане в Египет, когато това е възможно, каза тя. Министърът посочи, че дипломатическото ни представителство в Рамала и посолството ни в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници и са в готовност да им окажат съдействие за извеждането им от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно.

В отговор на въпрос Мария Габриел съобщи, че в Министерството на външните работи до този момент не е постъпила информация от официалните власти в Държавата Израел сред заложниците на "Хамас" да има български гражданин. Посолството на България в Тел Авев е в постянен контакт с израелските власти и продължаваме да следим темата, каза Габриел.

Попитана налага ли се изтегляне на дипломатическите ни мисии в региона Мария Габриел напомни, че е дала указание още миналия четвъртък за повишаване на нивото на сигурност в тях, включително в Ливан. Те знаят, че трябва да бъдат готови, ще реагираме незабано, ако има искалация. Всички посолства в региона са мобилизирани и следят ежечасно какво се случва, заяви външният министър.

Попитана за българските моряци от екипажа на "Рожен" Мария Габриел каза, че последната информация е, че смяната е кацнала вече в Тел Авив. Предвижда се полет, който да излети от Тел Авив в 17:15 ч. и да кацне в София с четиримата моряци.