"Установихме в повечето случаи за кои политически партии са били купувани гласове. ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в тези практики. Има три сигнала срещу БСП и един срещу ПП, които са стигнали до досъдебно производство." Това разкри в изявление пред медиите служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Има и случаи, в които политически фигури са участвали в агитация в изборния ден - кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е агитирал и е притеснявал една от секциите, в която синът му е бил кандидат за депутат, обясни още вътрешният министър.

"Ние предприехме действия, но това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, което се изгради между двете институции, може би е в опасност, защото беше отказано да се образува досъдебно производство. Нека прокуратурата подробно обясни мотивите си за това - нашето становище по темата не е такова", посочи Демерджиев.

По думите му кметът на Симитли не е можело да бъде задържан, защото на място е бил районният прокурор и под негово ръководство са се извършвали действията.

"Ние отидохме, реагирахме, докато дойде районният прокурор. Оттам нататък целият контрол се пое от районния прокурор на Дупница", обясни още служебният вътрешен министър. 

 Демерджиев поздрави колегите си, които са работили за осигуряването на честни избори.

"Превенцията изигра решаваща роля в това. Има 77 образувани досъдебни производства и 2 присъди по бързи производства. Вярваме, че тези образувани производства имат достатъчно доказателства и очакваме развитие", подчерта още министърът.

В отговор на въпрос относно бежанците Демерджиев отговори, че докато той е министър, "мигрантската криза е под контрол и ще остане така".

По думите на Демерджиев ръцете на МВР са "вързани" за използването на СРС-та относно изборните престъпления, но са използвани всякакви други средства и са разследвани всички лица, свързани с такива престъпления.

На въпрос за случая в Шумен, при който беше открит изгорял джип, участвал в катастрофа, при която загина момиче, Демерджиев заяви следното:

"Изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на областната дирекция на МВР да говори по случая, а после да му иска оставката и да твърди, че някой укрива информация. "Подобно поведение от страна на прокуратурата няма да толерираме".

Служебният министър на вътрешните работи присъства на откриването на учебната година в Академията на МВР. Той поздрави курсантите и им каза да носят униформата с гордост и достойнство и да я защитават с чест.