В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна, а министър Теодора Генчовска отменя планираното си за днес посещение в Украйна заради напрегнатата ситуация там, съобщиха от ведомството.

Външният ни министър трябваше да бъде днес в Украйна с колегите си от балтийските държави - Литва, Латвия и Естония, където да се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната.

Президентът на Русия Владимир Путин обаче обяви тази сутрин началото на специална военна операция за защита на Донбас.

10 българи пожелали да бъдат евакуирани от украинската столица Киев тази сутрин. Така общият брой на желаещите да получат съдействие за напускане на страната става над 100, съобщават от посолството ни в Киев. Други 92 са предоставили данните си за локализиране в страната и е твърде вероятно да поискат извеждане от Украйна.

Към посолството е сформиран оперативен щаб. По преценка на дипломатите ни към този час няма спешна необходимост от евакуация. Има опасност от прекъсване на телефонните линии както в Одеса, така и в Киев, предупреждават дипломатите.

"Евакуация от Одеса е възможна само през граничните пунктове. Въздушното пространство над Украйна е затворено". Това каза пред БНТ генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов.

Той увери, че ситуацията към настоящия момент в Одеса е спокойна, към 5 ч. сутринта са регистрирани 3 взрива.

"Ракетните удари по наша информация са дошли от Азовско море. Целите на тези удари са били военни обекти, складове и радио-локационни станции. Нямаме информация за пострадали граждани, както и обаждания от български граждани, които да са пострадали. Имаме 5-6 обаждания от българи, които искат да се евакуират. Дали сме указания, граничните пунктове са отворени, най-близкият е на 40 км, към Молдова", допълни Иванов.

Той допълни, че няма паника. Градът постепенно влиза в нормалния ритъм на живот .

"В нашия район има около 20 български граждани, днес ще ги прозвъним, за да проверим какво е тяхното състояние", увери генералният консул на България в Одеса.