В Министерството на външните работи ще бъде извикана посланикът на Република Северна Македония в България и ще ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис Трети" в Охрид, се посочва в съобщение на сайта на МВнР. Посланикът ще бъде извикана днес следобед, уточниха от пресцентъра на Министерството пред БТА.

Българинът е нападнат на 19 януари, при което са му нанесени тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение, отбелязват от МВнР.

Оттам информират, че служебният министър на външните работи на България Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.

Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Република Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията "Цар Борис III" от края на 2022 г., посочват от МВнР.

За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани, допълват от външното ни министерство.

България очаква от компетентните власти в Република Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.

Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества, посочват от външното ни министерство. "Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека. За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз", заявяват от МВнР.

Македонското МВР с подробности за побоя

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщи подробности за побоя над българина в Охрид.

Около 22:30 ч. в полицията в Охрид е съобщено за физическо посегателство над Х.П. (21-годишния Християн Пендиков) от Охрид от С.К., С.К. и И.С., всички от Охрид. На Х.П. е оказана медицинска помощ в Охридската многопрофилна болница.

Според информацията, която Х. П. е съобщил, той е бил нападнат физически от С. К. в заведение, намиращо се на кей "Македония" в Охрид, а след това отново и извън обекта, като са му нанесени тежки телесни повреди, констатирани в Многопрофилната болница в Охрид.

Уведомена е прокуратурата в Охрид, а Министерството на вътрешните работи предприема мерки за изясняване на случая, след което ще последва съответен доклад, съобщават от вътрешното министерство на Северна Македония.

Нападениято над българина в Охрид бе осъдено в парламента

Възможността да се стигне до физическа ликвидация на България в Северна Македония е все по-реална и стряскаща. Какво чака българската държава. Това попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна по повод нападението над секретаря на българския клуб в Охрид.

Той разказа, че след побоя сънародникът ни е отишъл в полицията, но е бил отпратен към болницата, без да приемат сигнала му.

Всимки европейски институции продължават да си затварят очите срещу антибългарската кампания в Северна Македония. А такава Македония няма място в ЕС, категоричен бе Костадинов.

До него и съпартийците му непрекъснато достигала информация за заплашвани българи. Последният пример бил след поклонението пред Мара Бонева, след което всички присъствали там българи били получили заплахи от местни мутри.

България трябва да повдигне въпроса още на заседанието на Съвета на външните министри на 23 януари пред Жозеп Борел, настоя Костадинов.