Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата или по интернет, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков. Той предложи да се създаде районна избирателна комисия "Чужбина", като отбеляза, че сегашната организация на изборния процес зад граница създава проблеми.

Изборите в чужбина са протекли спокойно, при добра организация и без струпвания на хора, отчетоха от Министерството на външните работи. Гласуването за парламент се проведе в 755 секции в 62 държави.

Министърът добави, че има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК) "Чужбина", което ще улесни организацията на изборите извън страната и ще даде възможност за "по-пряко и активно участие на Централната избирателна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР)"

Милков отбеляза, че има необходимост от формулиране на всички ангажименти на МВнР, дипломатически представителства и консулски представителства във връзка с организацията на изборния процес, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани. Като потенциален проблем той определи реда за формиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната.

Снимка: БТА

Гласували в чужбина са малко над 178 хиляди български граждани: около 58 хиляди човека в Турция, във Великобритания - 27 хиляди, в Германия - 22 хиляди, в Испания - 11 хиляди и САЩ около 10 хиляди души. Най-много граждани са гласували в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен.

На изборите през ноември 2021 г. секциите са били 751 и са гласували 230 960 души, през юни 2021 г. секциите са били 782, а гласувалите - 173 843 души, през април 2021 г. е имало 464 секции и са гласували 180 435 български граждани.

От МВнР добавиха, че при следващи избори предвиждат автоматично да има около 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласува с машини.

Проблеми при гласуването на изминалите избори е имало с неявяване на членове на СИК, основно в Турция, но те бързо са били заменени с резервни.

Предстои прибирането на изборните книжа и машините за гласуване, добави министър Милков.