Министерството на външните работи на Република Северна Македония, отново осъжда изказванията, съдържащи териториални претенции към Република Северна Македония, изразени публично и многократно от българския депутат и лидер на политическа партия Възраждане Костадин Костадинов, се казва в позиция на министерството на външните работи на Северна Македония.

"Фактът, че тези изявления се повтарят, този път в Скопие и по значим и символичен повод и за двете страни - откриването на нови офиси на Българския културно-информационен център, както и в навечерието на бизнес форум между Северна Македония и България, не могат да не бъдат тълкувани като опити за подкопаване на силните усилия на двете правителства за насърчаване на сътрудничеството и като организирана провокация, която трябва да бъде осъдена от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни", пише в съобщението.

Същевременно от министерството на външните работи на Северна Македония отправят призив към гражданите на двете държави, "да не се поддават на подобни провокации, които имат една единствена цел, да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от двете страни искрени намерения за задълбочаване на отношенията между нашите страни и народи в духа на европейските ценности".

По-рано днес, председателят на "Възраждане" и председател на Парламентарната комисия за българите в чужбина Костадин Костадинов присъства на официалното откриване на новите помещения на Българския културно-информационен център в Скопие, а пред медиите в Република Северна Македония заяви: "Всеки българин в България обича Македония и няма нищо против Македония. България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. Ние искаме едно единствено нещо - да не се фалшифицира българската история, да се твърди, че нещо, което е общо, е различно. Ние говорим един език и имаме обща култура, но нямам нищо против да се чувствате отделен народ".