Министерският съвет е приел днес две законодателни промени, разработени от Министерство на правосъдието, във връзка с изменения и допълнения на Закона за защита от домашното насилие и Търговския закон. Това заяви на брифинг в Министерския съвет Надежда Йорданова, министър на правосъдието в оставка, цитирана от БТА.

"Засилваме защитата на жертвите на домашно насилие, като увеличаваме обхвата на тази защита. Правим я по-достъпна и по-бърза. Същевременно, даваме възможност за безплатна правна помощ в по-голяма част от производствата. Увеличаваме мерките за защита и въвеждаме нови", обясни Йорданова като посочи и част от новите мерки - забрана за притежание и носене на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, задължение за изграждане на информационна система, която да поддържа статистика за различните случаи на домашно насилие.

По думите ѝ ще бъде създаден нов орган за координация на всички политики, свързани с домашното насилие.

"Държавата се ангажира да изгражда и подкрепя убежищата за защита, за да имат жертвите на домашно насилие достъп и изграждането и въвеждането на консултативни центрове", уточни правосъдният министър.

"Последните месеци те продължават да ескалират. Този законопроект беше широко подкрепен от неправителствения сектор с изключително голям и задълбочен дебат. И е една много добра крачка напред за превенцията и защитата от домашно насилие", подчерта Йорданова.

Относно допълненията и измененията в Търговския закон правосъдният министър посочи, че се цели производството по несъстоятелност да стане по-бързо, по-ефективно и по-евтино.

Помолена да коментира информацията, че експертиза доказвала, че снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и банкнотите е манипулирана, Йорданова отговори така:

"Обичайно главният прокурор отказва да информира българското Народно събрание по текущи производства".

Осведомих се от медиите, че главният прокурор е уведомил депутат от Европейския парламент, от конкретна политическа сила по този въпрос. Министерството на правосъдието, дотолкова доколкото няма правомощия да наблюдава конкретни досъдебни производства, не разполага с тази експертиза, каза Йорданова.

Тя посочи, че предвид опита си като народен представител и като български министър на правосъдието очаква главният прокурор Гешев да дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо българските народни представители.