Правителството внесе в Народното събрание предложението си за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и отпадане на мораториума върху строителството.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е предоставила на народните представители доклад, който съдържа конкретни предложения за възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на атомната централа в Белене, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

Отпадането на забраната върху изграждането на новата АЕЦ е необходимо, за да започнат преговори с единствената компания, проявила интерес към момента - Китайската национална ядрена корпорация. Условието на българските власти е по проекта да се работи без държавна гаранция.

Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта, той може да бъде реализиран до 7-8 години, каза по-рано пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Пред журналисти енергийният министър заяви, че трябва да се направи актуална пазарна оценка на всички активи на АЕЦ "Белене", материални и нематериални. Последната такава оценка е правена през 2012 г. Новата оценка ще бъде възложена с конкурс.

БАН залага максимално високи разходи за проекта. Ако се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор, ще се преговаря цената и разходите да се минимизират, доколкото е възможно, каза още Петкова.

Видео ТВ "Европа"