Министерство на регионалното развитие и благоустройството изтегли писмото до кметовете на общини, което изпрати след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на насрочените за 29 октомври 2023 г. местни избори за кметове и общински съветници.

За изпращането му алармира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която обвини министър Андрей Цеков, че така нарушава изборното законодателство и указанията на ЦИК, че гласоподаватели без 6-месечна уседналост по настоящ или постоянен адрес не могат да гласуват. Такъв казус възникна с финансовия министър Асен Василев, който не успя да гласува в Хасково на първия тур на местния вот, защото има адресна регистрация в САЩ.

В писмото министърът обясняваше как кметовете могат да извадят от списъка на заличените избиратели такива, които нямат адресна регистрация, но са си плащали сметките за ток, вода и парно повече от 6 месеца, фигурират в книгата на етажната собственост през този период или пък представят за доказателство документ за плащани данъци и осигуровки у нас.

Атанасова обвини министъра, че си позволява да тълкува закона. 

"След задълбочен анализ на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие и благоустройство установи, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи. Пропуските в законодателството следва да се обсъдят в широк обществен дебат, в спокойна и отдалечена от избори обстановка", защитиха позицията си от МРРБ.

Поради факта, че писмото стана обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа за кметове на 5 ноември 2023 г., то бе изтеглено, съобщиха от ведомството.

Дискусията ще се възобнови след изборите, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани. Изчистването на законовите празноти в Изборния кодекс ще бъде поставено отново на дневен ред след предстоящия втори тур на местните избори.

Приоритет в работата на МРРБ е, според правомощията му, да гарантира провеждането на честни и свободни избори при стриктно спазване на действащото изборно законодателство, заявяват още оттам.