Незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, поискаха от ПП АБВ. това се случи на , организира дискусия за Военно въздушните сили. Председателят на партията Румен Петков заяви пред медиите, че правителството откровено лъже за посочената цена от 2,2 млрд, тъй като заедно с параметри, като ДДС, например, цената за изтребителите става 2,7 млрд.

„Самолетите, които купуваме, са невидими, защото никой не ги е виждал. Българинът трябва да знае, че всяка резервна част, която внасяме след това, ще бъде с плащане на мита. Това ще оскъпи изключително много поддръжката. Българинът трябва да знае, че единственият ангажимент на нашите партньори е да докарат тренажори. Друг ангажимент към нашата икономика те нямат. И никой не бива да очаква да имат, защото това е политиката на САЩ. Няма заради нашите 8 самолета да променят политиката си“.

Снимка: Пресцентър АБВ

В контекста на обявеното - че предложението за F-16 е направено от експертна група на ВВС, Румен Петков настоя за обявяване на имената на въпросните експерти. В четвъртък ПП АБВ организира дискусия за българските ВВС.